Home Friesland Stationsbrug Franeker gestremd van 18 t/m 22 maart

Stationsbrug Franeker gestremd van 18 t/m 22 maart

De Stationsbrug in Franeker is gestremd van maandag 18 maart 9.00 uur tot vrijdag 22 maart 17.00 uur. De provincie voert dan een reparatie uit aan het ophaalmechanisme van de brug. Het gemotoriseerde verkeer wordt omgeleid via de Frisiabrêge. Vorige week is tijdens een reguliere inspectie geconstateerd dat er scheuren in heugelstangen zitten. Deze stangen zitten aan de zijkant van de brug en zijn een belangrijk onderdeel voor het ophalen van de brug. De stangen worden van de brug verwijderd en naar de fabriek gebracht. Daar worden ze gerepareerd. 
 
Werkzaamheden
De brug wordt maandag 18 maart om 9.00 uur omhoog gezet, zodat de beroepsvaart met enige hinder door kan blijven varen. Een kraan houdt het brugdek op z’n plaats, waarna het dek wordt verankerd. Met een verreiker worden de stangen losgekoppeld en met de kraan verwijderd. De brug blijft de gehele week omhoog staan.
 
Hinder scheepvaart
Maandag 18 maart van 11.00 tot 17.00 uur is er hinder voor de scheepvaart. De verreiker moet over het kanaal heen om bij de stangen te komen. De scheepvaart moet dan ook  rekening houden met twee uren oponthoud. Dinsdag 19 maart wordt van 13.00 tot 17.00 uur het brugdek geïnspecteerd. Er is dan maximaal één uur oponthoud. De provincie probeert donderdag 21 maart de gerepareerde stangen terug te plaatsen. Mochten de stangen donderdag nog niet klaar zijn, dan worden ze vrijdag terug geplaatst. Op donderdag of vrijdag geldt dan dat er van 8.00 tot 17.00 uur werkzaamheden zijn, met maximaal 2 uren oponthoud. 
 
Pontdienst voor bromfietsers en voetgangers
Voor (brom)fietsers en voetgangers vaart er een pontdienst over het Van Harinxmakanaal. De dienst vaart dagelijks tussen 5.30 en 24.00 uur. 
 
Stationsbrug
De Stationsbrug is een ophaalbrug uit 1950 over het Van Harinxmakanaal. Gezien de leeftijd en het intensief gebruik van de brug overlegt de provincie met de gemeente Franekerdeel over het renoveren of vervangen van de brug. Het verbod dat al was ingesteld voor de brug voor voertuigen zwaarder dan 40 ton, blijft ook na de reparatie gehandhaafd.

Laad meer Friesland

Geef een reactie

Bekijk ook

Vermist – Lusmary Fermina

De 14-jarige Lysmary is sinds 11 februari 2024 16:15 uur vermist uit Leeuwarden Zij is het…