Home Cultuur Terracotta vrouwenleger naar Delft

Terracotta vrouwenleger naar Delft

Tijdens de internationale keramiekmanifestatie Delft Keramiek 2013 tot en met 9 juni worden 25 menshoge terracotta vrouwenbeelden tentoongesteld in de Oude Kerk. De beelden werden gemaakt door de Noorse kunstenaar Marian Heyerdahl, die zich liet inspireren door het ruim negenduizend beelden tellende terracottaleger uit de Chinese stad Xi’an. Deze beelden van soldaten werden in 1974 ontdekt door boeren. De archeologische vondst bestaat uit overblijfselen van grafgiften uit het mausoleum van de eerste keizer van China, Qin Shi Huangdi, die tussen 221 en 214 regeerde.

Heyerdahl maakte een nieuw leger, maar dan van vrouwen en kinderen: The Terracotta Woman. Zowel kwetsbaarheid als kracht is verbeeld in de terracotta soldaten, waarin ook materialen als staal en rubber zijn verwerkt. De kunstenaar maakte onder meer zwangere vrouwen en moeders met kinderwagens, invalide en verkrachte vrouwen. Bij elkaar telt het leger 57 vrouwen en kinderen, gekleed in de uniformen van soldaten, officieren en generaals. Ze symboliseren vrouwen en kinderen als oorlogsslachtoffers. Het is de eerste keer dat 25 beelden van Heyerdahls vrouwenleger in Nederland te zien zijn.

Delft Keramiek 2013 – Langs beelden en design bestaat uit tentoonstellingen, lezingen, projecten en workshops op tien locaties in de historische binnenstad. De manifestatie toont hedendaagse keramiek van 41 kunstenaars uit binnen- en buitenland. China is het thema voor nog een bijzondere expositie in de Oude Kerk. Hier zijn de resultaten te zien van een samenwerking tussen Nederlandse en Chinese kunstenaars in 2012 in het keramiekcentrum Sanbao bij Jingdezhen. In deze Chinese zusterstad van Delft ligt de oorsprong van de Delftse blauw-witte keramiekdecoratie.

Laad meer Cultuur

Geef een reactie

Bekijk ook

Delft – Man overleden na auto te water Oostpoortweg

Zondagochtend 10 december raakte een personenauto door nog onbekende oorzaak te water bij …