Home Sport Oranje volleyballers voor het eerst sinds 2002 naar WK Volleybal

Oranje volleyballers voor het eerst sinds 2002 naar WK Volleybal

De volleyballers van Oranje hebben zich zondagavond geplaatst voor het WK Volleybal 2018 in Italië en Bulgarije. De equipe van bondscoach Gido Vermeulen moest in Apeldoorn twee sets pakken tegen uitdager Slowakije en voldeed aan die opdracht door met 3-2 te winnen. Zo sloot Oranje het WK-kwalificatietoernooi in eigen land ongeslagen af. De Lange Mannen deden voor het laatst mee aan de eindronde van het WK in 2002.

Opstelling
Bondscoach Gido Vermeulen begon in de allesbeslissende wedstrijd tegen Slowakije met Daan van Haarlem (spelverdeler), Kay van Dijk (diagonaal), Jeroen Rauwerdink en Robbert Andringa (passer/lopers), Jasper Diefenbach en Thomas Koelewijn (middens) en Dirk Sparidans (libero).

1e set: Oranje geeft 1e set onnodig uit handen
Oranje begon in het sfeervolle Omnisport in Apeldoorn scherp aan de wedstrijd. Bij een 4-1 voorsprong moest de Slowaakse coach Miroslav Palgut al zijn eerste time-out aanvragen, en bij 13-8 zijn tweede. Kay van Dijk kwam in de beginfase van de set goed tot scoren en aanvoerder Diefenbach gaf het goede voorbeeld aan het net in blokkerend en aanvallend opzicht. Op 19-15 zag het er goed uit voor de Lange Mannen, maar Slowakije gaf niet op en kwam op 23-23 weer langszij dankzij een ace van de sterke Matej Patak.

In de slotfase bracht Vermeulen nog Wessel Keemink en Nimir Abdelaziz als dubbele wissel om met laatstgenoemde meer aanvalskracht te creëren aan het net. Oranje werkte twee Slowaakse setpoints weg maar bezweek op de derde toen Abdelaziz een bal uitsloeg.

2e set: 1-1 dankzij twee killblocks van Robbert Andringa!
Net als in de eerste set was het Nederland dat het beste begon (14-10, 16-13), maar opnieuw was het Slowakije dat in de slotfase de stand op gelijke hoogte bracht (22-22). Vooral de linkshandige diagonaal Peter Mlynarcik kwam erg sterk voor de dag. In de strijd om the big points was Nederland dit keer wel bij de les. Dankzij twee prachtige killblocks van Andringa won Oranje de set met 26-24.

3e set: Slowakije pakt 2-1 voorsprong
Theoretisch had Nederland bij een 1-1 tussenstand het WK-ticket al nagenoeg binnen, maar om niet op puntenquotiënt poulewinnaar te worden zou het prettig zijn als Oranje in ieder geval nog een set zou winnen.

De Lange Mannen beseften zich dit ook en begonnen goed aan de derde doorgang. Mede dankzij twee killblocks van aanvoerder Diefenbach kwam Oranje op een 10-4 voorsprong. Door een reeks slordigheden kwam Slowakije op 11-11 alweer langszij en even later gaf Oranje onnodig de set uit handen: 22-25.

4e set: Oranje definitief naar WK 2018 in Italië en Bulgarije!
In de vierde set begonnen Nimir Abdelaziz en Michael Parkinson in de basis. Door geweldig te verdedigen ging Oranje met een 16-13 voorsprong de tweede technische time-out in. De setwinst kwam hierna nooit meer in gevaar. De goed spelende Andringa mocht 25-16 binnenslaan en bezorgde Nederland zo een ticket voor het WK 2018 in Italië en Bulgarije.

5e set: Nederland sluit af in stijl en blijft ongeslagen
Nadat Oranje een feestje had gevierd op het veld bij een 2-2 stand, sloot het de laatste wedstrijd in stijl af met een 3-2 overwinning. Na een prachtige set vol killblocks was het Abdelaziz die het laatste punt scoorde: 15-9.

Reactie bondscoach Gido Vermeulen:
“We hebben nu een serieus programma voor de komende jaren met twee prachtige eindrondes: het EK en het WK”, vertelt bondscoach Gido Vermeulen na afloop. “De kern van deze groep is 25 a 26 jaar, en daar kunnen we dus nog jaren mee verder. Het is heel belangrijk voor dit team dat we voor het eerst in zestien jaar weer mogen deelnemen aan het WK.”

Nederland – Slowakije 3-2 (25-27, 26-24, 22-25, 25-16, 15-9)

Laad meer Sport
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

KNVB en OranjeLeeuwinnen akkoord over vergoedingen

De KNVB en de OranjeLeeuwinnen zijn er uit. Er is overeenstemming bereikt over de financië…