Home Nederland Contrabande blijft prioriteit, maar modernisering mogelijk

Contrabande blijft prioriteit, maar modernisering mogelijk

De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) blijft zich inspannen  om de invoer van verboden spullen in gevangenissen, zoals telefoons en (soft) drugs,  tegen te gaan. Dat schrijft staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie vandaag aan de Tweede Kamer. De aanleiding is het rapport ‘Binnen de muren niet toegestaan’ van de Inspectie Veiligheid en Justitie (IVenJ).  Dijkhoff is tevreden met de constatering van de Inspectie dat gevangenissen zich hard inzetten om de invoer contrabande tegen te gaan, maar ziet zeker ruimte voor verbeteringen door beter gebruik te maken van nieuwe technieken.  Dijkhoff heeft DJI gevraagd de aanbevelingen uit het rapport van de Inspectie over te nemen, zodat het personeel haar taak goed kan blijven uitvoeren. “Het personeel van DJI is hier heel scherp op, en toch is het belangrijk dat de organisatie zich blijft ontwikkelen op dit gebied”.

Gedetineerden verzinnen namelijk telkens nieuwe manieren om contrabande in te voeren. Technologische ontwikkelingen maken het onderscheppen van contrabande steeds moeilijker. DJI gaat naar aanleiding van dit rapport door met meerdere pilots en innovaties op het gebied van het tegengaan van contrabande, zoals  securityscanners die objecten op het lichaam zien en de inzet van speciaal getrainde honden om telefoons op te sporen. Daarnaast wil Dijkhoff  gedetineerden die contrabande hebben meer persoonsgericht gaan straffen, zodat de straf ook effectiever is.  Ook wil Dijkhoff bezoek dat goederen ongezien binnen probeert te brengen, in de toekomst strafbaar wordt.

Om personele krapte te voorkomen is DJI eind vorig jaar gestart met de werving van 240 inrichtingsbeveiligers. Ook investeert DJI  € 20 miljoen in de versterking van het vakmanschap van medewerkers.  Deze personele maatregelen zullen er mede voor zorgen dat het personeel haar taak goed kan blijven uitvoeren.

Laad meer Nederland
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Overzicht risico’s voor de overheidsfinanciën door Brexit

De uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU, de Brexit, kan gevolgen voor de Neder…