Home Cultuur Limburgs Museum bestaat 25 jaar

Limburgs Museum bestaat 25 jaar

Het Limburgs Museum in Venlo bestaat 25 jaar. Dat wordt vanaf zaterdag 24 juni gevierd met een bijzondere jubileumtentoonstelling De kunst van het verzamelen, samengesteld door tientallen Limburgers. De expositie is te zien tot en met 24 september.

Een elfduizend jaar oude klopsteen met mysterieuze symbolen. Een messcherpe foto uit 1850 van de Venlose familie Boermans. Het doopjurkje van de kinderen van kunstenaar Aad de Haas. Zomaar een greep uit de honderdvijftig geselecteerde objecten met een bijzonder verhaal die samen onze jubileumtentoonstelling De kunst van het verzamelen – 25 jaar Limburgs Museum vormen.

Ze zijn uitgekozen door meer dan dertig Limburgers die betrokken zijn geweest bij de bouw en de groei van het museum. Daardoor vertellen de voorwerpen niet alleen hun eigen bijzondere verhaal, maar ook de geschiedenis van het instituut. Hoe het museum gegroeid is van louter collectiebeheerder tot dé identiteitsfabriek van Limburg.

Want na een kwart eeuw verzamelen weet het Limburgs Museum steeds duidelijker antwoord te geven op de vraag wie wij zijn. Dat die vraag in onze samenleving vandaag relevant is, bewijst het cijfermatige succes van het Limburgs Museum: 63.650 bezoekers afgelopen jaar waarderen ons museum met een gemiddeld rapportcijfer van 8,2.

Ontstaan
In 1992 besloten de Provincie Limburg en de Gemeente Venlo dat er een instituut moest komen dat het Limburgse erfgoed ging beheren, onderzoeken en toegankelijk maken. Vanaf dat moment werd er door de nieuwe organisatie verzameld. De basis vormden twee bestaande collecties, die van het Venlose Goltziusmuseum en het Limburgs Volkskundig Centrum in Limburg.

Inmiddels bestaat de verzameling uit 72.000 geregistreerde objecten verdeeld over de collecties Archeologie – die tot de top van Nederland behoort – Beeldcultuur en Cultuurhistorie. De collectie bestrijkt een kwart miljoen jaar: zo oud zijn de eerste sporen die we van ‘Limburgers’ teruggevonden hebben.

Laad meer Cultuur
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Venlo – Succesvolle integrale verkeerscontroles

Bij diverse verkeerscontroles rondom Venlo zijn donderdag in totaal 192 voertuigen en 530 …