Home Nederland Kamer akkoord met nieuwe informateur

Kamer akkoord met nieuwe informateur

De Kamer benoemt minister van staat Tjeenk Willink tot nieuwe informateur. Daarmee gaat de kabinetsformatie na 75 dagen een nieuwe fase in.

Nu informateur Schippers haar formatiepogingen heeft opgegeven, begint er volgens haar een tussenfase, waarin Tjeenk Willink zowel de mogelijkheden van een meerderheidskabinet, als die van een minderheidskabinet moet onderzoeken. Alleen de PVV en Forum voor Democratie zijn tegen de benoeming van de nieuwe informateur.

Mark Rutte (VVD) heeft zich verbaasd over de snelheid waarmee de optie van coalitieonderhandelingen met de ChristenUnie weer van tafel was verdwenen na het gesprek op 23 mei tussen de fractievoorzitters van D66 en ChristenUnie. Volgens Buma (CDA) heeft Pechtold (D66) met zijn eisen over medisch-ethische kwesties Segers (ChristenUnie) tijdens dat gesprek “over de tafel getrokken”.

Ook Segers uit zijn teleurstelling over het gesprek met D66. Hij zegt daar niet de indruk gekregen te hebben dat Pechtold wilde samenwerken. De ChristenUnie blijft, indien gewenst, bereid gesprekken te voeren: blijf elkaar zoeken, blijf elkaar vinden.

Pechtold vindt niet dat hij eisen vooraf heeft gesteld aan de ChristenUnie. Onderhandelingen met die partij zijn volgens hem al direct gestrand omdat een kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie niet stabiel zal zijn. Die coalitie heeft slecht 76 zetels in de Tweede Kamer. En de verschillen tussen D66 en de ChristenUnie over medisch-ethische kwesties zijn volgens Pechtold te groot.

Herman Tjeenk Willink heeft vervolgens zijn opdracht als informateur gekregen uit handen van Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib. Dit gebeurde in het gebouw van de Tweede Kamer, in de Stadhouderskamer. Op diezelfde plek begin Tjeenk Willink woensdag 31 mei zijn werkdag: hij spreekt dan met oud-informateur Edith Schippers over de onderhandelingen die zij vanaf 29 maart heeft geleid om tot een nieuw kabinet te komen. Schippers leverde maandag 29 mei haar eindverslag in. Een nieuwe informateur vond zei noodzakelijk, omdat “elke tot nu toe geopperde variant voor een meerderheidscoalitie op bezwaren van ten minste één van de betrokken fracties stuit.”

Laad meer Nederland
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Zes verdachten aangehouden na steekincident in Den Haag

In Den Haag zijn zes mensen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een steekincid…