Home Cultuur Buma Music Academy: nu ook klassiek

Buma Music Academy: nu ook klassiek

Een workshop klassieke muziek door Componist des Vaderlands Willem Jeths en componiste Claudia Rumondor markeert een nieuw onderdeel van de Buma Music Academy, het gratis muzieklesprogramma op middelbare scholen. Naast Pop, HipHop en Dance zal er met ingang van het schooljaar 2015-2016 ook een lesmodule worden aangeboden voor klassieke muziek. Jeths: “Jongeren zijn niet alleen de componisten van de toekomst, maar ook de luisteraars, liefhebbers en concertbezoekers.”

De leerlingen van het Cambium College uit Zaltbommel hebben op 19 mei de primeur van deze nieuwe lesrichting met een workshop in TivoliVedenburg. Voor Jeths is de samenwerking met de Buma Music Academy een logische stap: “De Nederlands gecomponeerde klassieke muziek wordt weinig gespeeld en er wordt weinig naar geluisterd. Als Componist des Vaderlands heb ik van Buma Cultuur de opdracht gekregen daar iets aan te doen. Het erfgoed van de Nederlands gecomponeerde klassieke muziek verdient een terugkeer op de culturele kaart. Eén van de aandachtsgebieden daarbij is de educatie en de Buma Music Academy sluit daar natuurlijk perfect bij aan. Met ons team zijn we nu een toegankelijk en inspirerend klassiek lespakket aan het ontwikkelen dat we komend schooljaar als extra lesmodule gaan aanbieden. We richten ons daarbij in eerste instantie op de populaire klassieke muziek, die middelbare scholieren al kennen van bijvoorbeeld filmscores, games of commercials.”

Muziekonderwijs onder druk
Buma Music Academy is een initiatief van Buma Cultuur en heeft als doel het muziekonderwijs in Nederland te ondersteunen. “Het muziekonderwijs op met name middelbare scholen staat al jaren onder druk en Buma Music Academy wil de scholen op dat gebied helpen”, legt Frank Helmink van Buma Cultuur uit. “Al enkele honderden scholen in het Voortgezet Onderwijs doen mee aan ons gratis programma met actuele lesinhoud, motiverende instructie-video’s, interactieve opdrachten en zelfs een popquiz. Wat nog ontbrak was een klassieke module en die gaan we nu aan het pakket toevoegen. En we zijn natuurlijk erg blij dat een aansprekend componist als Willem Jeths het belang ziet van goed muzikaal onderwijs op middelbare scholen en zich aan dit educatieve programma heeft verbonden.”

Gratis toegankelijk programma
Buma Music Academy biedt deelnemende scholen in het Voortgezet Onderwijs een uitgebreid pakket van muziekmodules, meer dan vijfendertig afzonderlijke lessen, inspirerende workshops op school en toegang tot software waarmee leerlingen zelf kunnen componeren, produceren en remixen. Aan elke lesmodule is bovendien een professionele ‘Music Master’ gekoppeld, vaak een bekende artiest. Deze Music Masters helpen en inspireren de leerlingen in hun projecten en begeleiden ze bij het samenstellen van een eigen school-act.

Laad meer Cultuur

Geef een reactie

Bekijk ook

Tim Knol vervangt Scott H Biram op Ribs & Blues

Door een gewijzigd tourschema moet de razende one man band Scott H Biram afzeggen voor zij…