Home Economie Contracten voor Nederlandse bedrijven tijdens handelsmissie China

Contracten voor Nederlandse bedrijven tijdens handelsmissie China

De handelsmissie van vijftig Nederlandse bedrijven naar China onder leiding van minister Ploumen kan op enthousiaste belangstelling rekenen van Chinese ondernemers en investeerders. Tijdens de eerste twee dagen vonden er verschillende druk bezochte evenementen plaats die de samenwerking tussen ondernemers uit beide landen versterkt. De eerste contracten zijn inmiddels getekend.

In aanwezigheid van 300 Chinese en Nederlandse bedrijven werden in Shanghai de eerste vijf overeenkomsten getekend. Zo heeft de Nederlandse rederij Koninklijke Wagenborg een contract voor de bouw van een schip getekend, is het Nationaal Lucht- en Ruimtevaart Laboratorium een technologische samenwerking met de grootste Chinese vliegtuigbouwer Comac aangegaan en tekende het MKB-bedrijf Jomec een joint-venture op het gebied van de windenergie. Ook vonden er verschillende gesprekken met Chinese bedrijven plaats die mogelijk in Nederland willen investeren. Eerder tekende Ploumen een samenwerkingsovereenkomst met de autoriteiten van Hong Kong op het gebied van de afvalverwerking.

Volgens Ploumen biedt de groeiende Chinese economie veel kansen voor Nederlandse ondernemers en hebben de Chinezen interesse voor de expertise van de Nederlandse ondernemers. ‘De jaarlijkse groei van de afzetmarkt van koopkrachtige Chinezen is net zo groot als de hele Nederlandse economie. Dat biedt bijna onbeperkte mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven. De handel met China levert voor Nederland banen en inkomsten op’.

Minister Ploumen brengt van 5 tot en met 10 mei een bezoek aan Hongkong, Shanghai, Peking en Chengdu. De vijftig meereizende bedrijven zijn voornamelijk actief op het gebied van duurzame energie en milieu, agrofood en landbouw, water en scheepsbouw. Zij krijgen in China de kans om potentiële zakenpartners te ontmoeten. Er zullen tijdens de handelsmissie diverse Memoranda of Understanding en overeenkomsten worden ondertekend. Tijdens de gesprekken met de autoriteiten zal minister Ploumen eveneens onderwerpen aansnijden ter verbetering van de handels- en investeringsklimaat en markttoegang tussen Nederland en China. Tevens zal zij gesprekken voeren met relevante Chinese ministers, organisaties en individuen die zich onder meer bezighouden met milieuvraagstukken, transparantie en het verbeteren van arbeidsomstandigheden.

Laad meer Economie

Geef een antwoord

Bekijk ook

Wereld betaalt sneller, Nederland langzamer

Wereldwijd worden facturen iets sneller betaald. Dat geldt niet voor Nederland. Ons land l…