Home Economie Industrie blij met uitspraak rechter over inperking thuiskopieheffing

Industrie blij met uitspraak rechter over inperking thuiskopieheffing

De gezamenlijke ICT- en elektronicabranches Nederland ICT en FIAR CE reageren positief op het nieuws dat de rechter heeft bepaald dat importeurs en fabrikanten geen kopieerheffing hoeven af te dragen over leveringen aan zakelijke gebruikers. De rechtszaak tussen Imation en Stichting de Thuiskopie heeft duidelijk gemaakt dat Thuiskopie geen recht heeft op heffingen over zakelijk aangeschafte producten.

Hoge drempel
Eerdere jurisprudentie had al duidelijk gemaakt dat op grond van de Auteurswet zakelijke producten buiten de claims van Stichting de Thuiskopie vielen. Maar Stichting de Thuiskopie heeft altijd geëist dat over alle producten een heffing moest worden betaald en dat zakelijke gebruikers vervolgens de heffing konden terugvragen. Voor het terugvragen van een heffing van € 5,- wilde Stichting de Thuiskopie € 8,50 aan administratieve kosten in rekening brengen.

Deze constructie zorgde voor een hoge drempel voor bedrijven, waardoor Thuiskopie een oneigenlijk verkregen heffing kon behouden. De uitspraak van de rechter van vandaag maakt aan deze constructie een einde.

Nog steeds veel onduidelijkheid
“Een duidelijke winst voor het gezonde verstand”, aldus FIAR CE-directeur Andre Habets. “Het hele heffingensysteem is natuurlijk achterhaald, ondoorzichtig en oneerlijk, maar in ieder geval wordt het systeem zo wel teruggebracht tot de proporties waarvoor het volgens de wet bedoeld is.”

Ook Nederland ICT is tevreden over de rechterlijke uitspraak. Directeur Sylvia Roelofs: “We zijn blij dat de rechter een eerste streep in het zand heeft getrokken tegen de veel te brede interpretatie van de heffingen. Maar er is nog steeds onduidelijkheid over de nieuwe heffingen. Welke producten wel en welke niet? Stichting de Thuiskopie wil een heffing op alle smartphones, ook als ze alleen zakelijk gebruikt worden. Onterecht en in strijd met de geest van de wet.

Laad meer Economie

Geef een reactie

Bekijk ook

Wereld betaalt sneller, Nederland langzamer

Wereldwijd worden facturen iets sneller betaald. Dat geldt niet voor Nederland. Ons land l…