Home Overijssel Twente Succes in de strijd tegen verkeerslawaai

Succes in de strijd tegen verkeerslawaai

Een innovatie van de Universiteit Twente kan rijgeluiden van banden met drie of zelfs vier decibel verminderen. Inmiddels gaat de provincie Gelderland proeven doen met deze zogenoemde diffractor, en ook Rijkswaterstaat heeft belangstelling. Voor veel binnen- en buitenstedelijke gebieden in Europa is verkeerslawaai een van de grootste omgevingsproblemen. Mede daarom deed de vakgroep Structurele Dynamica en Akoestiek van de Universiteit Twente de afgelopen jaren veel onderzoek naar mogelijkheden om verkeerslawaai te verminderen. Een van de resultaten van dit onderzoek is de diffractor, die met name langs provinciale wegen en snelwegen kan zorgen voor een aanzienlijke reductie van het verkeersgeluid.

Geluidsgolven afbuigen
‘Een diffractor is een betonnen constructie met daarin holtes die naast het wegdek lopen’, vertelt Ysbrand Wijnant. Als docent Structurele Dynamica en Akoestiek leidde hij de afgelopen jaren het onderzoek waaruit deze slimme innovatie werd geboren. ‘De verschillen in geluidsdruk boven de holtes buigen geluidsgolven schuin naar boven af. Dit werkt het best voor geluiden die dicht bij het wegdek ontstaan, met name het rolgeluid van banden. Omdat het rijgeluid onder een hoek van zo’n dertig graden omhoog gaat, is deze methode vooral geschikt langs 80 en 120 km/h wegen, waar huizen niet al te dicht op de weg staan. De geluidsreductie neemt bovendien toe naarmate auto’s harder rijden, omdat band-weglawaai bij hogere snelheden steeds dominanter wordt. Dat maakt het effect van een diffractor in bijvoorbeeld de bebouwde kom minder groot.’

Succesvolle proef
In de omgeving van Enschede voerde Wijnant vorig jaar een proef uit met de diffractor. Dat leverde een geluidsreductie van twee tot drie decibel op. Een succes: ’We streven naar vier decibel, die winst is ook zeker mogelijk. Drie decibel is echter al een mooi resultaat. Voor omwonenden levert het een duidelijk verschil op. Geluidsschermen geven uiteraard nog altijd de grootste geluidsreductie, maar een diffractor in combinatie met enkel- of dubbellaags ZOAB is absoluut veelbelovend.’

Verdere ontwikkeling
Al in een vroeg stadium vroeg Wijnant octrooi aan op zijn vinding. Ook is inmiddels het bedrijf 4Silence opgericht, dat de diffractor op de markt gaat brengen. Belangrijk voor de verdere ontwikkeling van de diffractor is een pilot die later dit jaar plaatsvindt bij Hummelo. Daar gaat de aanleg van een nieuwe rondweg van start, waarin ook een diffractor wordt aangebracht. ‘Die pilot is onder meer van belang om verder onderzoek te doen naar zaken als duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid, maar natuurlijk ook de te behalen reductie’, besluit Wijnant.

Uniek in de wereld
Ook binnen Rijkswaterstaat is er belangstelling voor de diffractor en wordt de pilot bij Hummelo op de voet gevolgd. ‘Het lijkt een veelbelovende manier om verkeersgeluid bij de bron aan te pakken’, vertelt Dineke van der Burg, innovatiemanager bij Rijkswaterstaat. ‘We volgen het project al langer en zijn benieuwd naar de eerste resultaten van de pilot bij Hummelo. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat het uiteindelijke product voldoet aan alle veiligheids- en onderhoudsvoorschriften. Weggebruikers mogen er geen hinder van ondervinden. Afhankelijk van de resultaten die de pilot oplevert, bekijken we hoe we binnen de context van Rijkswaterstaat hiermee verder kunnen.’

Laad meer Twente

Geef een reactie

Bekijk ook

Hengelo – Gezocht – Wie zijn verantwoordelijk voor woningoverval?

Een vrouw werd op donderdag 24 september overvallen in haar woning aan de Meidoornstraat. …