Home Overijssel Twente Enschede FC Twente:: “Klein verlies, fiscale voorziening en stabieler cijferbeeld”

FC Twente:: “Klein verlies, fiscale voorziening en stabieler cijferbeeld”

“Veel – zo niet alles – stond in het boekjaar in het teken van de noodzakelijke stappen richting financiële gezondmaking”, licht Erik Velderman de jaarcijfers 2016/2017 van FC Twente toe. “Het mag bekend zijn dat het een zwaar jaar was voor FC Twente. Mede dankzij de steun van supporters, sponsors, de gemeente, de ‘garantgroep’ en andere stakeholders klimt de club langzaam uit het diepe dal. Daarbij is de gemeentelijke garantstelling – die op 16 februari van dit jaar zijn beslag kreeg – uiteraard van groot belang geweest. We hebben steeds beter zicht op de financiële uitdagingen. Door ‘opschoningen’ in de operatie en in leningen, zien we een veel stabieler cijferbeeld. Dat geeft vertrouwen.”

Klein verlies van 145.000 beïnvloed door transfer Ziyech en fiscale voorziening
“In het vorige boekjaar – 15/16 – kon FC Twente een winst van 7,9 miljoen euro presenteren, maar dat had toen alles te maken met de kwijtscheldingen van leningen en rentes van in totaal 14,3 miljoen euro”, nuanceert Velderman de zwarte cijfers van vorig jaar. “Dit boekjaar sluiten we af met een klein verlies van 145.000 euro. Ook daar hoort een verhaal bij. Een tweetal zaken is namelijk sterk van invloed op dit kleine netto verlies. Dat is de transferopbrengst van Ziyech (ca. 8 miljoen euro) en de opgenomen fiscale voorziening (5,9 miljoen euro).” Deze voorziening wil Velderman ook in perspectief zetten. “Zoals bekend verlenen wij als club alle medewerking aan het onderzoek van de fiscus. Het contact is constructief. Het lastige aan een voorziening is wel dat het een inschatting is. Die inschatting is samen met onze fiscale adviseurs tot stand gekomen op basis van de op dat moment beschikbaar informatie en de aannames die daarbij hoorden. Het is aan ons als beleidsbepalers om rekening te houden met wat mogelijk op ons af kan komen.”

Hoge incidentele kosten, goede stappen in basis bedrijfsvoering
FC Twente heeft goede stappen gezet in de basis van haar bedrijfsvoering. Om dat te bereiken heeft de club in het boekjaar nog wel hoge kosten moeten maken op een aantal onderdelen. Velderman: “We hebben bijvoorbeeld een flinke som geld betaald aan de afkoop van een aantal spelers. Dat past ook binnen een verdere normalisering van de salarishuishouding binnen de spelersgroep. De daling van personeelskosten bedraagt in totaal 3,9 miljoen euro. Daarnaast heeft de club in 16/17 1,2 miljoen euro betaald aan externe advieskosten, onder andere door de verschillende juridische dossiers en het traject van de gemeente garantstelling. Door laatstgenoemde is bijvoorbeeld ons werkkapitaal sterk verbeterd, van -20,3 miljoen naar -7,1 miljoen euro. We mogen verwachten dat deze incidentele kosten zich normaliseren.” Commercieel heeft de club in het vorige boekjaar een stap teruggedaan. “In die turbulente tijd hebben we op dat vlak een jasje uitgedaan, maar dit boekjaar zijn de commerciële targets gehaald. De uitdaging is om in 17/18 sponsors te behouden, maar natuurlijk bij voorkeur om het sponsorbestand te laten groeien.”

“Langzaam maar zeker, stapje voor stapje, wordt de weg waarop FC Twente rijdt steviger en beter zichtbaar”, besluit Velderman. “Helaas moeten we soms nog in de achteruitkijk spiegel terugkijken en terugschakelen. Hoe frustrerend dat soms ook is. Uiteindelijk gaat het erom dat de blik weer volledig vooruit kan, met het stuur stevig handen.”

Laad meer Enschede
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Zwolle – Politie houdt man aan na zware mishandeling, tweede verdachte wordt gezocht

Aan de Nijerwalstraat in Zwolle is gisteravond een 32-jarige man mishandeld door twee gema…