Home Noord-Holland Amsterdam Amsterdam – Explosie Bernard Shawsingel

Amsterdam – Explosie Bernard Shawsingel

In de avond van maandag 18 december 2023 vindt er een explosie plaats bij een woning aan de Bernard Shawsingel in Amsterdam-Zuidoost. Er ontstaat veel schade waarbij niemand gewond raakt. De recherche is een onderzoek gestart en is op zoek naar getuigen en beelden.

Rond 20.55 uur belt een melder de politie en zegt een harde knal te hebben gehoord aan de Bernard Shawsingel. Agenten gaan direct ter plaatse en treffen een beschadigde voorgevel van een woning aan. Er is een raam ontploft en het kozijn is beschadigd. Op het moment van de explosie zijn er geen mensen in de woning. Gelukkig raakt er niemand gewond en blijft het beperkt tot deze schade, maar het had zomaar anders kunnen zijn door het rondvliegende glas. De Teamleider Explosieven Veiligheid (TEV) en medewerkers van Forensische Opsporing (FO) starten vervolgens het onderzoek. Uit het onderzoek blijkt dat kort daarvoor een explosief aan het raam, aan de voorzijde, van de woning is geplakt en tot ontploffing is gebracht.

Door een getuige wordt gezien dat een man op een scooter uit de omgeving van de explosie snel wegrijdt.

Verdachte:
-Man
-ongeveer 30 jaar
-Ongeveer 1,85 meter lang
-Donker getint
-Fors/dik postuur
-Lange zwarte baard
-Donker gekleed
-Donkere schoen met wit Nike logo
-Bebloede handen

Scooter:
-Zwart van kleur
-Met windscherm
-Gele kentekenplaat

De avond daarvoor was het ook al raak. Op zondag 17 december 2023 gaat er bij deze woning ook al een explosief af aan de zijkant van de woning met de hoek van de Alfred Doblinstraat. Hierbij blijft de schade beperkt tot roetschade.

De recherche is in beide zaken een onderzoek gestart en is dan ook dringend op zoek naar getuigen en beelden.

Getuigenoproep 
De politie komt dan ook graag in contact met getuigen van deze explosies. Beschikt u over beeldmateriaal van de periode voor, tijdens of na het incident, bijvoorbeeld afkomstig van beveiligingscamera’s, videodeurbellen of dashcam’s in nabij geparkeerde voertuigen? Dan komt het onderzoeksteam graag met u in contact. Heeft u daarnaast iets gezien of gehoord, wat het onderzoek verder zou kunnen helpen? Mensen kunnen zich melden via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000. Via onderstaand tipformulier kunt u eventueel het beeldmateriaal uploaden.

Explosies
Politie-eenheid Amsterdam kent dit jaar opnieuw veel incidenten met explosieve voorwerpen. Dat is zorgelijk, want de gevaarsetting voor ondernemers, omwonenden, voorbijgangers én hulpverleners ter plaatse is vanzelfsprekend groot. Zwaar illegaal vuurwerk, jerrycans met brandbaar vloeistof of zelfgemaakte explosieven horen niet thuis in de openbare ruimte – waar volop gewerkt en geleefd wordt – en zorgen voor levensgevaarlijke situaties. Dat moet stoppen. De politie werkt er hard aan om verdachten op te sporen die bij deze vorm van excessief geweld betrokken zijn. Dit heeft al geleid tot meerdere aanhoudingen, veroordelingen en forse gevangenisstraffen. Maar om de daders op te sporen heeft de politie buurtbewoners hard nodig. Zij kennen hun wijk tenslotte het beste. Ook als er iets niet klopt in het straatbeeld, valt dat hen als eerste op. Informatie doorgeven aan de politie is daarom van cruciaal belang.

Melden helpt
Zie jij verdachte situaties? Meld het dan! Mocht je het eng of spannend vinden om te melden dan kan dat ook altijd anoniem of vertrouwelijk. Maak dan gebruik van Meld Misdaad Anoniem of van het Team Criminele Inlichtingen. Dat is een afdeling getraind in het afschermen van tipgevers en informanten. Zij zijn getraind om op onopvallende wijze informatie in te winnen en de tipgever ten alle tijden te beschermen.

BVH Nr: 2023286045

Laad meer Amsterdam
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Purmerend – Man overleden na schietincident Purmerend, andere man zwaargewond

Bij het treinstation van Purmerend aan de Stationsweg heeft maandag 12 februari rond 20.05…