Home Noord-Holland Amsterdam Amsterdam – 100 mensen voor 175.000,- euro opgelicht met bankhelpdeskfraude

Amsterdam – 100 mensen voor 175.000,- euro opgelicht met bankhelpdeskfraude

Amsterdam – Dinsdag 21 november heeft politie een 20-jarige man uit Amsterdam aangehouden op verdenking van het plegen van bankhelpdeskfraude op grote schaal, computervredebreuk en witwassen. Tijdens zijn aanhouding probeerde de verdachte te vluchten in een auto. Daarbij gooide de verdachte drie telefoons en een tablet uit het raam. Ondanks de beschadigingen aan de toestellen is het de politie gelukt toegang te krijgen tot de informatie op deze telefoons. Dit heeft geleid tot de aanhouding van een nieuwe verdachte, een 18-jarige man uit Amsterdam op dinsdag 28 november. Deze persoon is mogelijk verantwoordelijk het ophalen van bankpassen bij slachtoffers. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. De 20-jarige verdachte die vorige week is aangehouden is afgelopen vrijdag door de rechter-commissaris in bewaring gesteld.

Aangifte loont
Het vermoeden bestaat dat in deze zaak niet alle slachtoffers daadwerkelijk aangifte hebben gedaan. Slachtoffers schamen zich soms. Dat is niet nodig. Bankhelpdeskfraude komt helaas vaak voor en de daders gaan geraffineerd te werk. De politie kan alleen een onderzoek starten op basis van aangiftes. In deze zaak waar de aangehouden personen van worden verdacht is de politie de verdachten op het spoor gekomen door het bundelen van 100 aangiften van bankhelpdeskfraude. In totaal is daar ruim 175.000, – euro aan schade geleden door de slachtoffers. Elke aangifte kan weer een aanwijzing opleveren die bruikbaar is.

Witwassen
Geld dat door criminelen wordt verdiend met bankhelpdeskfraude, maar ook alle andere vormen van criminaliteit, kan niet zomaar worden gebruikt zonder argwaan te wekken. Een veel voorkomende truc is witwassen door met dat geld grote hoeveelheden cadeaukaarten te kopen. Deze cadeaukaarten worden weer gebruikt voor de aanschaf van dure telefoons bij een online-elektronicazaak of in de winkel. Deze telefoons worden vervolgens ook weer verkocht aan handelaren.

Opvallende transacties melden
Iemand die vaker grote bedragen alleen betaalt met cadeaukaarten is best opvallend. Ook iemand die in een paar weken tijd meerdere dure telefoons koopt. Steeds meer bedrijven zijn hier scherp op, stellen dan de camerabeelden veilig en melden dit bij de politie. Ook deze informatie is bruikbaar in de aanpak van meerdere vormen van criminaliteit. Een melding doen kan via onderstaand tipformulier, telefonisch via 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem. 

Laad meer Amsterdam
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Purmerend – Man overleden na schietincident Purmerend, andere man zwaargewond

Bij het treinstation van Purmerend aan de Stationsweg heeft maandag 12 februari rond 20.05…