Home Noord-Holland Amsterdam Amsterdam – Zaak dood Sammy Seewald in media

Amsterdam – Zaak dood Sammy Seewald in media

Deze week besteden diverse media aandacht aan de dood van Sammy Seewald. Een complexe zaak met een afloop die niemand heeft gewild en de impact op allereerst zijn ouders, maar ook de betrokken politiemensen is tot de dag van vandaag niet in woorden te vatten. De Duitse man is op 13 augustus 2020 in Amsterdam Nieuw-West door politiekogels om het leven gekomen. In 2021 concludeerde het OM dat de twee collega’s die op Sammy schoten, vanuit een noodweersituatie hebben gehandeld. De zaak werd geseponeerd en de collega’s niet vervolgd. In het tv-programma Argos worden andere conclusies getrokken, conclusies die wat de politie betreft ver van de werkelijkheid af staan. Dit hebben we als politie ook laten weten aan de makers van het programma.

Het programma beschikt over (gelekte) documenten, rapporten en een door een commercieel bureau gemaakte 3D animatie van de situatie die tot de dood van Seewald heeft geleid. Zij stellen op basis hiervan dat zijn dood vermijdbaar was, en het resultaat van een optelsom van operationele (inschattings-)fouten door de politie.

Reactie van politie aan Argos
De politie heeft aan het programma laten weten dat hun conclusies een beeld schetst dat in onze ogen ver af staat van de werkelijkheid. Het OM heeft op basis van onderzoek door de Rijksrecherche de conclusie getrokken dat het noodweer was. Ook een door de rechtbank als deskundige benoemde socioloog en politiewetenschapper en deskundige (dr. Jaap Timmer) komt in zijn definitieve rapport niet tot deze conclusies die het commerciële bureau meent te kunnen trekken.

Reflecteren en leren
Hoewel de huidige situatie onvergelijkbaar is met drie jaar geleden onder andere door de komst van het stroomstootwapen, willen we met het rapport van Jaap Timmer onze procedures en afspraken tegen het licht houden en ons de vraag te stellen: wat kunnen we verbeteren? Het is belangrijk dat we reflecteren en lering trekken uit alles wat er op die 13e van augustus in 2020 gebeurd is. We hebben  Jaap Timmer gevraagd om ons hierbij te helpen. Als politie hadden we, net als de Rijksrecherche, naar aanleiding van het concept rapport nog belangrijke vragen, aanvullingen en opmerkingen. Nu het definitieve en zeer gedetailleerde rapport er is, helpt dat om onze eigen werkafspraken en instructies en die van alle betrokken (zorg)partners, tegen het licht te houden.

Bredere problematiek
In deze zaak stond de politie tegenover een persoon die in psychische nood verkeerde, iets wat we steeds vaker zien. Patiënten die eigenlijk geen kwaad in de zin hebben, maar wél levensgevaarlijk (kunnen) zijn voor zichzelf, hun omgeving of voor ons. Het is een thema waar we veel aandacht voor blijven vragen. De stijging van deze zaken zet zich onverminderd door. En dat is bijzonder zorgelijk. De politie is te vaak het sluitstuk bij zaken waar zorg noodzakelijk is. In Amsterdam heeft de driehoek aangekondigd dat we recente incidenten in samenhang gaan analyseren. Niet om schuld en boete, maar om te zoeken naar de fouten in het systeem waarin zoveel spelers actief zijn, maar waar mensen die zorg nodig hebben, toch uit vallen.

Laad meer Amsterdam
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Purmerend – Man overleden na schietincident Purmerend, andere man zwaargewond

Bij het treinstation van Purmerend aan de Stationsweg heeft maandag 12 februari rond 20.05…