Home Noord-Holland Amsterdam Amsterdam – Explosief pakket achtergelaten in container binnentuin op IJburg

Amsterdam – Explosief pakket achtergelaten in container binnentuin op IJburg

Afgelopen zaterdagmiddag treft een oplettende burger op IJburg een verdacht pakketje aan in een container in een binnentuin van een wooncomplex. Op basis van hoe het pakketje er uit ziet, vertrouwt deze persoon de situatie niet en besluit de politie te bellen. Dat is maar goed ook, want na onderzoek van een explosieven-expert van de politie blijkt het daadwerkelijk om een ‘home made’ explosief voorwerp te gaan, voorzien van flitspoeder. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) komt ter plaatse, om het voorwerp te onderzoeken en te ontmantelen. Het gevaar voor alle omwonenden is daarmee geweken.

Verdachte
Al snel na het aantreffen van dit voorwerp komt de recherche een verdachte op het spoor. Deze Amsterdammer wordt enkele uren na de melding aangehouden in een woning, niet ver van de locatie waar het voorwerp is aangetroffen. Het politieonderzoek naar zijn rol en een eventueel motief is in volle gang.

Explosies
Amsterdam kent dit jaar opnieuw veel incidenten met explosieve voorwerpen. Dat is zorgelijk, want de gevaarsetting voor ondernemers, omwonenden, voorbijgangers én hulpverleners ter plaatse is vanzelfsprekend groot. Zwaar illegaal vuurwerk, jerrycans met brandbaar vloeistof of zelfgemaakte explosieven horen niet thuis in de openbare ruimte – waar volop gewerkt en geleefd wordt – en zorgen voor levensgevaarlijke situaties. Dat moet stoppen. De politie werkt er hard aan om verdachten op te sporen die bij deze vorm van excessief geweld betrokken zijn. Dit heeft al geleid tot meerdere aanhoudingen, veroordelingen en forse gevangenisstraffen. Maar om de daders op te sporen heeft de politie buurtbewoners hard nodig. Zij kennen hun wijk tenslotte het beste. Ook als er iets niet klopt in het straatbeeld, valt dat hen als eerste op. Informatie doorgeven aan de politie is daarom van cruciaal belang.

Melden helpt
Zie jij verdachte situaties? Meld het dan! Mocht je het eng of spannend vinden om te melden dan kan dat ook altijd anoniem of vertrouwelijk. Maak dan gebruik van Meld Misdaad Anoniem of van het Team Criminele Inlichtingen. Dat is een afdeling getraind in het afschermen van tipgevers en informanten. Zij zijn getraind om op onopvallende wijze informatie in te winnen en de tipgever ten alle tijden te beschermen.

Laad meer Amsterdam
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Purmerend – Man overleden na schietincident Purmerend, andere man zwaargewond

Bij het treinstation van Purmerend aan de Stationsweg heeft maandag 12 februari rond 20.05…