Home Noord-Holland Amsterdam Amsterdam – De Pride op zaterdag

Amsterdam – De Pride op zaterdag

Er was tijdens de Pride een goede- en gezellige sfeer in het centrum van Amsterdam. Langs de vaarroute van de Canal Parade op de Nieuwe Herengracht, De Amstel, De Prinsengracht en de Korte Prinsengracht stonden als vanouds heel veel toeschouwers. Het omdraaien van de route in vergelijking met voorgaande jaren was een succes. Op de evenementenplekken vonden voor de politie geen noemenswaardige gebeurtenissen plaats en was de sfeer feestelijk.

Bij de politie-inzet op zaterdag 5 augustus 2017 tijdens de “Pride” werden dertien personen aangehouden in verband met het plegen van misdrijven. Drie zakkenrollers zijn op heterdaad aangehouden door een speciaal zakkenrollersteam. In alle gevallen werd een telefoon gestolen, waaronder een door de politie ingezette loktelefoon. De aanhoudingen vonden plaats bij het Amstelveld en de Utrechtsestraat. De verdachten zijn ingesloten en zitten nog vast.

De overige verdachten werden aangehouden voor mishandeling, bedreiging, diefstal met geweld en belediging. Een Poolse man werd aangehouden omdat hij gesignaleerd stond in verband met zijn overlevering aan Polen. Daarnaast zijn nog 17 mensen aangehouden voor lichte vergrijpen zoals openbare dronkenschap.

De gedeelten waar gisteren evenementen werden gehouden in het kader van de Pride werden doorlopend gemonitord door politiemensen op straat en door het uitkijken van camerabeelden. Op het moment dat het te druk werd en dus te vol, werd het terrein samen met de organisatie afgesloten en bracht de politie een tweet uit over een afsluiting. Gisteren werden die uitgebracht voor het Amstelveld, de Reguliersdwarstraat en voor de Zeedijk. Deze crowdmanagement maatregelen hebben prima gewerkt waardoor het beheersbaar was en overal feestelijk bleef.  

De politie keek in samenwerking met de gemeente natuurlijk ook naar de mobiliteit in het centrum van Amsterdam. Konden de trams blijven rijden of leverde dat met de feestgangers op de trambanen een gevaar op? Ook werd actief gecontroleerd of de calamiteitenroutes voor politie, brandweer en ambulances vrij bleven. Daarom werd besloten een aantal tramlijnen om te leiden. Waar nodig werden hekken geplaatst, straten afgesloten en verkeersgeleiders, handhavers of politiepersoneel ingezet.

Opmerkelijk was een actie op de Zeedijk. Een man was gewond geraakt en werd door hulpverleners, waaronder een ambulance-motorrijder geholpen. Voor de hulpverlening is het altijd van belang om een goede werkruimte te hebben. Een aantal handhavers vormden hand in hand samen met omstanders, terwijl ze met hun rug naar het slachtoffer stonden, een ruime ring om het slachtoffer en de hulpverleners. Dit was een mooie vorm van samenwerking.

Vandaag is er onder andere een afsluitingsfeest op de Dam. Als u daar bent of nog naartoe mocht gaan, let dan op dat u niemand de gelegenheid geeft uw gsm of portemonnee te stelen. Kijk ook even op de sociale media of het evenemententerrein niet is afgesloten.

 

Laad meer Amsterdam
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Here We Go Again, de Nederlandse premiere van Mamma Mia!

Zing, dans, lach en word opnieuw verliefd met het feel-good film event van deze zomer: MAM…