Home Noord-Brabant Helmond Helmond levert per inwoner 4 kilo e-waste in

Helmond levert per inwoner 4 kilo e-waste in

In 2012 gaven gemeenten gemiddeld 4,8 kilo aan elektrische apparaten en energiezuinige verlichting (e-waste) per inwoner af aan Wecycle.  In de provincie Noord-Brabant is dit 4,9 kilo. Dat blijkt uit het jaarlijkse benchmarkonderzoek naar de afgifte van e-waste door gemeenten aan Wecycle. Er zijn grote verschillen in de hoeveelheid e-waste die gemeenten afgeven. De resultaten lopen uiteen van 1,0 tot 21,4 kilo per inwoner. Zeeland is voor het derde jaar op rij de provincie die het meest heeft ingezameld: 7,8 kilo per inwoner. Helmond loopt daarbij flink achter, met 4 kilo per persoon.

De afgifte over alle gemeenten heen is ten opzichte van 2011 met 6 procent gedaald. De daling van de afgifte past in de lijn van de inzamelresultaten. Een voorname reden voor de lagere hoeveelheid is de economische crisis. Hierdoor worden er minder elektrische apparaten vervangen en afgedankt. In 2012 waren 414 gemeenten in Nederland aangesloten bij Wecycle. Hierdoor verzekeren zij zich van optimale recycling van alle e-waste dat inwoners inleveren bij de milieustraten. Via Wecycle worden grondstoffen maximaal hergebruikt, schadelijke stoffen veilig verwijderd, illegale export voorkomen en CO2-uitstoot vermeden.

Doel van het onderzoek is om gemeenten te stimuleren meer e-waste af te geven. De huidige wettelijke doelstelling is 4 kilo per persoon. In 2019 zal dit  zo’n 17 kilo per persoon zijn. Door samen te werken kan er nog meer e-waste ingezameld worden. Daarom biedt Wecycle gemeenten hulp en ondersteuning om de inzameling van milieustraten te verbeteren. Zo worden samen met gemeenten inzamelcampagnes rondom Koninginnedag en Sinterklaas gehouden, om consumenten aan te sporen meer e-waste bij de milieustraten in te leveren.

Laad meer Helmond

Geef een reactie

Bekijk ook

Gezocht – OPGELOST – Pinfraude met SumUp Nieuwveld Helmond

De identiteit van de verdachte in deze zaak is bekend. Lees verder …