Home Limburg Kerkrade Kunstwerk Koning Willem-Alexander onthuld

Kunstwerk Koning Willem-Alexander onthuld

Burgemeester Jos Som en wethouder Peter Thomas hebben aan de vooravond van de troonswisseling een bronzen buste van Koning Willem-Alexander onthuld. Dit gebeurde tijdens de feestelijke ontvangst van de gedecoreerden op het Raadhuis. De buste werd in opdracht van het gemeentebestuur vervaardigd door de Kerkraadse kunstenares Maria Stams en krijgt een definitieve plaats in de raadszaal.

Het is gebruikelijk dat er in officiële gebouwen een afbeelding van het staatshoofd aanwezig is. Instellingen kunnen zelf kiezen voor de wijze waarop het staatshoofd gesymboliseerd wordt. Kerkrade kent een traditie van beelden: de voormalige vorstinnen Wilhelmina, Juliana én Beatrix werden allen in opdracht van de toenmalige gemeentebesturen in gips of brons vereeuwigd.

Het leek het gemeentebestuur een goede gedachte om in het jaar dat het historische Raadhuis op de Markt zijn eeuwfeest viert, de drie vorstinnen permanent tentoon te stellen. De vorstinnen zijn in de periode rond de troonswisseling tijdens kantooruren (behalve op vrijdagmiddag) te bezichtigen bij de ingang van de raadszaal in het Raadhuis; het beeld van Koning Willem-Alexander is in de raadszaal zelf te bezichtigen.

Kunstenares Maria Stams werkt samen met José Fijnaut onder de naam “Koppig Limburg”. Het beeld is gegoten bij bronsgieterij Art and Craft in Vroenhoven (B).

Laad meer Kerkrade

Geef een antwoord

Bekijk ook

Nieuwe burgemeester in Kerkrade

Mevrouw dr. P. Dassen-Housen (Petra) is benoemd tot burgemeester van Kerkrade. De benoemin…