Home Groningen Delfzijl Monument voor slachtoffers scheepsramp Joanna

Monument voor slachtoffers scheepsramp Joanna

Foto (c) Bianca Meijer

Op woensdag 8 mei vindt de onthulling plaats van het monument voor de onbekende oorlogsslachtoffers van de scheepsramp ‘Joanna’. De totstandkoming van dit monument is mede mogelijk gemaakt door Kringloopwinkel Abel Tasman, Parkdiensten Eemsdelta, Rotaryclub Appingedam/Delfzijl, RWE, Wijnne & Barends BV en de heer C. Van der Gugten. De heer Van der Gugten is familie van één van de oorlogsslachtoffers. Het nieuwe monument is van zwart graniet en stelt de boeg van het ms Joanna voor.

Vier dagen na de bevrijding op 5 mei 1945 kwamen 39 dwangarbeiders om. Na de recapitulatie van Duitsland voeren zij van het Duitse eiland Wangarooge naar huis. Onderweg naar de vrijheid liep hun schip Joanna op een mijn in de Eems ter hoogte van Spijk. De meeste slachtoffers zijn destijds geïdentificeerd. De onbekende slachtoffers liggen begraven in Delfzijl op de algemene begraafplaats.

De Werkgroep 4 mei heeft in 2011 het initiatief genomen voor het oprichten van dit monument. De graven verkeerden in een slechte staat van onderhoud en zijn enkel aangeduid met een eenvoudig houten kruis. De werkgroep was van mening
dat deze onbekende slachtoffers een monument verdienen bij hun laatste rustplaats. Om ze niet te vergeten, maar bovenal uit respect en om de slachtoffers te kunnen herdenken.

Laad meer Delfzijl

Geef een antwoord

Bekijk ook

Delfzijl – Zestal onder meer verdacht van woningoverval

De politie heeft in een lopend onderzoek op dinsdag 5 november vijf verdachten (15, 17, 27…