Home Cultuur Recent ontdekte teksten van Lennaert Nijgh én meer in uniek theaterconcert

Recent ontdekte teksten van Lennaert Nijgh én meer in uniek theaterconcert

Op dinsdag 28 november 2017, precies 15 jaar na het overlijden van één van Nederlands grootste tekstdichters gaat in Haarlem in première‘ Een tip van de sluier’: een uitgebreide reeks theaterconcerten over het leven en rijke oeuvre van Lennaert Nijgh. Bijzonder daarbij is dat er onlangs in het Literatuurmuseum in Den Haag teksten van Nijgh zijn gevonden die door een aantal vooraanstaande Nederlandse componisten van muziek voorzien zullen worden.

Wat dreef deze bijzondere man? Wie was die schrijver achter de vele hits van o.a. Boudewijn de Groot en Rob de Nijs? De spil in de voorstelling zijn Lennaerts derde vrouw, zangeres Josee Koning en Jim de Groot die Nijgh via zijn vader heeft leren kennen. De cast is aangevuld met Sjors van der Panne, een hedendaags Nederlandse chansonnier die al meerdere malen grote indruk heeft gemaakt met zijn karakteristieke stemgeluid en tot slot Izaline Calister, een muzikale duizendpoot die weet te ontroeren.

De regie van ‘Een tip van de sluier’ is in handen van Leoni Jansen en zij is tevens verantwoordelijk voor het script. Jansen hierover:

“Het is heel bijzonder om een voorstelling te maken met twee mensen die hem zo goed gekend hebben. Ik verheug me op de verhalen achter de liedjes en het geschetste tijdsbeeld, een ware kijk in het leven van deze bijzondere man. We herdenken nu 15 jaar na zijn dood deze fantastische schrijver met een groots eerbetoon. ‘Een tip van de sluier’ wordt een theaterconcert met natuurlijk de grote hits, maar ook met wat minder bekende werk van Lennaert Nijgh, alles in nieuwe arrangementen en bewerkingen, aangevuld met nieuw werk.”

Over Nijghs erfgoed: Het Land van Maas en Waal, Avond, Malle Babbe, Meester Prikkebeen, Testament, Pastorale, Verdronken vlinder, Meisje van zestien, Liefde van later en Welterusten mijnheer de President. Het zijn allemaal nummers die in ons collectieve geheugen staan gegrift en zijn geschreven door één van de beste tekstschrijvers die Nederland ooit gekend heeft: Lennaert Nijgh. Hij heeft de Nederlandstalige popmuziek volwassen gemaakt.

‘Een tip van de sluier’ tourt door Nederland van 28 november 2017 tot en met 16 maart 2018 met meer dan 40 shows en zal officeel beginnen en eindigen in Haarlem, de stad waar Lennaert Nijgh is geboren en getogen.

Laad meer Cultuur
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Amsterdam – Uithoorn – Bij snelheidscontroles hield ruim 85% zich aan de snelheid

Het Verkeershandhavingsteam heeft vanochtend in het kader van de Europese Snelheidsweek di…