Home Bijlage VN-conferentie in Den Haag: sleutel naar een vernieuwende overheid

VN-conferentie in Den Haag: sleutel naar een vernieuwende overheid

Minister Ronald Plasterk (BZK) en Ondersecretaris-Generaal Wu Hongbo (VN) verrichten opening in juni

Een goede dienstverlening dichtbij het publiek, samenwerking met anderen en de juiste inzet van alle mogelijkheden van digitalisering en technologie: daar staan overheden voor aan de lat. Daarnaast is de overheid ook transparant, afrekenbaar en geeft ze ruimte aan vernieuwingen. Op veel punten doen overheden het goed, maar het kan altijd beter. Op het United Nations Public Service Forum 2017 (UNPSF2017) op 22 en 23 juni in Den Haag gaan ministers, topambtenaren, overheden, vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, jongeren en experts in gesprek over hoe de dienstverlening nog beter kan.

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Ondersecretaris-Generaal Wu Hongbo voor Economische en Sociale Zaken van de Verenigde Naties (VN) openen de internationale conferentie in het World Forum op 22 juni. Vernieuwingen en innovaties in de publieke dienstverlening zijn nodig om alle VN-lidstaten de 17 doelen (Sustainable Development Goals)  van de Agenda2030 van de Verenigde Naties beter en sneller te laten realiseren.

Minister Plasterk: ‘De publieke dienstverlening in Nederland is van hoge kwaliteit. Toch blijft het belangrijk om continu te verbeteren zodat de dienstverlening aan burgers steeds beter wordt. De conferentie is een mooi podium waar we internationale ervaringen met elkaar delen en van elkaar kunnen leren.’ Aanleiding voor de conferentie is de jaarlijkse dag om de ‘waarde en deugd’  van de publieke dienst voor de samenleving te vieren: United Nations Public Service Day op 23 juni.  Op deze dag staat de publieke dienstverlening centraal met de uitreiking van de UN Public Service Awards aan goede voorbeelden uit  de hele wereld. Eerder is de conferentie gehouden in Colombia (2015), Zuid-Korea (2014), Bahrein (2013) en de VS (2012).

Youth Declaration

Jongeren zijn ook nauw betrokken bij de conferentie. FUTUR, het landelijk netwerk van en voor jonge ambtenaren en de jongerenvertegenwoordiging van de VN werken samen aan een Youth Declaration, een verklaring met adviezen over de rol van overheden voor het behalen van de SDG’s in 2030. Deze verklaring wordt gepresenteerd tijdens het Forum. Daarnaast gaan de VN-jongeren op 22 juni met ruim honderd scholieren in Den Haag aan de slag met het thema Duurzame Ontwikkeling.

Conferentie nieuw stijl

Tijdens de conferentie maken deelnemers onder meer kennis met uitstekende voorbeelden van innovaties bij de overheid. Zo is er een presentatie van de CBS Urban Data Center. Hierin komen data, kennis en expertise van het CBS samen met die van de gemeente. Daardoor  krijgen gemeenten meer inzicht in het lokale beleid en de effecten daarvan op de inwoners.
Andere delegaties gaan op pad naar het Nationaal Park de Biesbosch voor het programma Ruimte voor de Rivier. In dit project is veel samenwerking geweest tussen alle betrokken partijen om overstromingen in het land te voorkomen. Op het programma staat ook een presentatie over hoe het ministerie van Defensie bijdraagt aan de circulaire economie door uniformen te laten verwerken. Verder voorziet de conferentie in korte plenaire programma’s,workshops, talkshows, reflectiebijeenkomsten en fietstochten.

In Den Haag worden ruim vijfhonderd deelnemers  verwacht uit de 193 VN-landen die zijn uitgenodigd.  Voor het eerst in lange tijd vindt er een conferentie van de Verenigde Naties plaats in Nederland. Bij de organisatie van de conferentie wordt volop gebruik gemaakt van alle kennis en ervaring die Nederland eerder heeft opgedaan bij de NSS, GCCS en het Europees Voorzitterschap.

Laad meer Bijlage
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Minister Blok bezoekt Algerije en Egypte

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken bezoekt op 9 en 10 mei achtereenvolgens Algerije…