Home Zuid-Holland Rotterdam Rotterdam – Verloop onderzoek Schammenkamp (update)

Rotterdam – Verloop onderzoek Schammenkamp (update)

Na de heftige explosie aan de Schammenkamp is, nadat de brand was geblust, dinsdagochtend door de Forensische Opsporing begonnen met het onderzoek. Het onderzoek is nog steeds in volle gang. De eerste prioriteit van dit onderzoek is gericht om de drie vermiste personen te traceren en om eveneens vast te stellen hoe dit alles heeft kunnen gebeuren.

31 januari 

We begrijpen alle emoties die leven bij familieleden van de vermiste personen. Het is onze prioriteit om de vermiste personen te vinden en familieleden duidelijkheid te geven. Om duidelijkheid te kunnen geven, is het belangrijk dat hulpverleners zelf geen gevaar lopen. Want dit zou mogelijk de zoektocht naar de vermisten belemmeren en het onderzoek vertragen. Op dit moment is het appartementencomplex nog dusdanig instabiel, dat het binnengaan van het pand te gevaarlijk is. In de loop van de middag zijn mensen het terrein opgegaan en om te voorkomen dat hen iets overkomt, hebben wij hen verzocht weg te gaan. Hulpverleners werken hard om binnen de mogelijkheden van veilig werken het zoeken naar de vermisten in het pand te kunnen starten.

Er is gestart met het zo secuur en veilig mogelijk slopen van het gebouw op advies van bouw- en woningtoezicht. Daarbij wordt van buiten naar binnen en van boven naar beneden te werk gegaan. Met als belangrijkste doel om de vermisten zo snel mogelijk te traceren. Daarnaast wordt een 3D scan gemaakt van het gebied zodat we deze gegevens kunnen gebruiken voor dit onderzoek. Familieagenten zijn ter plaatse aanwezig om de familie die op de locatie aanwezig is te ondersteunen en zo goed mogelijk te informeren.
 

30 januari

Instabiel
Op dit moment blijkt dat het complex te instabiel is om veilig in te werken. De bouwconstructie is dusdanig door de klap vernield dat het voor een ieder te gevaarlijk is om het pand te betreden. Er is vannacht door de brandweer geprobeerd om met een drone beeld te krijgen van de vermisten. De beelden gaven helaas geen duidelijkheid. Ook het zoeken met honden gaf nog onvoldoende duidelijkheid.

Familieagent
Om de familieleden bij te staan en goed te informeren over alle onderzoek stappen die plaatsvinden en nog plaats gaan vinden is een familieagent het eerste aanspreekpunt. Dit is een agent die hierin extra is geschoold.

Plaats Delict
De brokstukken werden vannacht na de gigantische klap, twee straten verderop aangetroffen. Hierdoor moest een heel groot gedeelte rondom het pand worden afgezet om alles veilig te stellen. Vanmiddag is door de Forensische Opsporing aangegeven dat zij die brokstukken gaan verplaatsen zodat een kleinere plaats delict ontstaat. De sporen die in de directe omgeving waren zijn zo veiliggesteld.

Langdurend onderzoek
Hoe moeilijk ook voor de familie van de vermisten wordt er door de experts vanuit gegaan dat het onderzoek geruime tijd in beslag zal nemen. Zoals het er nu uitziet moet het pand zorgvuldig worden ontmanteld om zo bij de eventueel vermisten en hopelijk de oorzaak van dit incident te komen.

Laad meer Rotterdam
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Rotterdam – Aanhoudingen na geweld tegen agenten aan de Van Meekerenstraat in Rotterdam

Zondag 11 februari rond half 1 hebben twee mannen, een 41-jarige Rotterdammer en een 38-ja…