Home Zuid-Holland Rotterdam Rotterdam – Team Milieu schudt stoffig imago met internationaal succes van zich af

Rotterdam – Team Milieu schudt stoffig imago met internationaal succes van zich af

Ze worden vaak gezien als de geitenwollen sokken van de politie. Die verkeerd geplaatste vuilniszakken opsporen. Het Team Milieu van de politie eenheid Rotterdam heeft een belegen imago waar maar moeilijk van af te komen is. Projectleider Peter Hartog van de tactische opsporing is het inmiddels wel gewend. “Mensen denken dat we een stoffig team zijn.” Dat het werk toch ietsje anders is dan wordt aangenomen, blijkt wel uit de zaak die deze week aandacht kreeg in Opsporing Verzocht. Illegale handel in koraal en schedels van beschermde diersoorten brengen het team over de grens naar Indonesië. In een unieke samenwerking met de politie aldaar wordt half december een 54-jarige Nederlander aangehouden.

Het is een jongensboek voor de rechercheurs van het Team Milieu. Een boek dat er steeds een onverwacht hoofdstuk bij krijgt. Het verhaal start in juli 2016 met de vondst van een grote hoeveelheid koraal in een container in de Rotterdamse haven. Die container is bestemd voor een groothandel in huisdecoratieproducten. Bij een doorzoeking van de groothandel moet het team acuut worden opgeschaald. Er worden bizarre hoeveelheden illegale producten gevonden: onder meer apenschedels, slangenhuiden, ivoor en koraal. Vrachtwagens vol neemt het team na dagenlang spitten in beslag.
Met een drukbezocht persmoment waarbij de spullen in vijf loodsen zijn uitgestald en de aanhouding van de 53-jarige eigenaar van de groothandel in september vorig jaar, lijkt de zaak rond. Maar niets is minder waar. De rechercheurs speuren verder, op zoek naar de bronnen. En vinden in de administratie een link met een nu 54-jarige Nederlander die op Bali woont. Hij lijkt de spin in het web voor een handelslijn naar Indonesië. Hartog: “Vanuit Indonesië werd op bestelling geleverd. Er was dus geen continue stroom aan artikelen, maar dieren worden gedood voor hun schedel of huid. Het gaat dan om zeer zeldzame dieren die met uitsterven worden bedreigd en worden afgeschoten om als decoratie te dienen op een Nederlandse vensterbank.”

Laad meer Rotterdam
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Gezocht – Van wie zijn deze sieraden?

De recherche van de politie in Rotterdam-Zuid zoekt de rechtmatige eigenaren en (op)kopers…