Home Nederland Bewaring bevolen voor verdachte in onderzoek naar Hansa Market

Bewaring bevolen voor verdachte in onderzoek naar Hansa Market

De rechter-commissaris (rc) in Rotterdam heeft vandaag bewaring bevolen voor de 28-jarige man uit Krimpen aan den IJssel in een deelonderzoek van het onderzoek naar Hansa Market. Vanwege zijn persoonlijke omstandigheden heeft de rc ook bevolen dat de hechtenisvan de Krimpenaar wordt geschorst.

De verdachte werd in de nacht van 19 op 20 juli in Krimpen aan den IJssel aangehouden in een deelonderzoek van het omvangrijke internationale onderzoek naar de darknet site Hansa Market.

Politie en Openbaar Ministerie hebben gisteren Hansa Market definitief offline gehaald tijdens een persconferentie in Driebergen. Dat gebeurde nadat de politie de illegale online marktplaats ruim 27 dagen, ongemerkt voor de gebruikers en vendors, als administrator had overgenomen en beheerd.

Cannabis
vuilniszakken beslagMedio juli 2016 is onder het gezag van het Landelijk Parket een opsporingsonderzoek gestart naar de illegale online marktplaats Hansa Market. Een van de aanbieders op deze digitale drugsmarkt adverteerde onder de naam ‘Quality Weeds’. Onder deze naam wordt al jaren op Hansa en verschillende andere Dark Markets cannabis aangeboden voor verzending naar binnen- en buitenland.

Met behulp van de informatie die verkregen werd uit het beheer van Hansa Market kon de 28-jarige Krimpenaar worden aangehouden als verdachte van deze online drugshandel. Hij wordt daarnaast verdacht van het witwassen van criminele opbrengsten.

GeldDoorzoekingen van zijn woning en kelderbox in Krimpen aan den IJssel hebben geleid tot de in beslagname van onder meer verpakkingen waarin vermoedelijk durgs in verstuurd werden, een aanzienlijke hoeveelheid contant geld (in diverse coupures), een computer en een usb-stick.

Verdere aanhoudingen
In een ander naar aanleiding van de overname van Hansa Market gestart onderzoek, zijn nog drie personen aangehouden. Het gaat hier om drie mannen van 17 jaar uit Gelderland. Zij worden verdacht van de verkoop van hard- en sofdrugs op Hansa Market. Dit drietal wordt niet voorgeleid bij de rechter-commissaris.

bureau met computersHet neerhalen en beheren van Hansa Market heeft politie en justitie een schat aan informatie opgeleverd. Deze zal de komende tijd zorgvuldig worden geanalyseerd en naar verwachting leiden tot meer aanhoudingen in binnen- en buitenland.

Het Team High Tech Crime van de politie heeft inmiddels ruim 1158 bitcoins in beslag genomen, met een berekende waarde van ongeveer 2,7 miljoen euro. Het geldbedrag is zoals gebruikelijk overgemaakt op de rekening van het Openbaar Ministerie.

Laad meer Nederland
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Rotterdam – man gestoken bij ruzie rotterdam

Een  25-jarige Rotterdammer liep zaterdagochtend rond 07.00 uur twee steekwonden in de rug…