Home Bijlage Interview: Paul Veldhuijzen

Interview: Paul Veldhuijzen

In 2010 startte Paul Veldhuijzen met het geven van hockey clinics aan kinderen op pleintjes in Rotterdam. Nu is hij club manager van HC Feijenoord de jongste hockeyclub van Rotterdam. Een man en een club met een missie; ‘door sport mensen en culturen met elkaar verbinden’. Van sociaal project naar sportclub en andersom.

Door René Hoeflaak 

In het clubhuis bij het hockeyveld aan de Laan op Zuid vertelt initiatiefnemer en oprichter Paul enthousiast en gepassioneerd hoe het idee voor een hockeyclub in Rotterdam-Zuid is ontstaan.  ‘Ik was werkzaam bij het ROC Zadkine en actief voor het jongerenproject Back to the future. Een collega vertelde enthousiast dat hij een Nigeriaan leerde snowboarden. Een niet alledaagse combinatie. In diezelfde periode hoorde ik ex-minister Pieter Winsemius tijdens een paneldiscussie over jongeren zeggen dat hij snapte dat hockeyen voor kinderen in Rotterdam-Zuid niet zo voor de hand ligt als voor zijn eigen kinderen. Dat was voor mij de ‘trigger’  om juist in Rotterdam-Zuid een hockeyclub te beginnen’

10528169_729100867146582_1868901527_nKandidaat lid
Samen met drie clubgenoten van zijn ‘oude’ hockeyclub Leonidas begon Paul het idee verder uit te werken. ‘Zij deden de bestuurlijke kant, ik de operationele kant’. Wat volgde was een periode met lobbyen, netwerken, fondsen werven, overleggen, vergaderingen met sportbonden, vergunningen aanvragen, tegenslagen, meevallers en fondsen werven. Een periode waarbij twee woorden passen. Doorzettingsvermogen, overtuigingskracht. ‘We hadden weliswaar geen eigen accommodatie maar kregen van de hockeybond toch voor twee jaar een aanstelling als kandidaat lid. We speelden wedstrijden op diverse plekken in de stad. We begonnen bij de speeltuin op het Afrikaanderplein en speelden ook in een zaaltje in Katendrecht.’ aldus de 51-jarige Paul.  De eerste competitie wedstrijden van HC Feijenoord werden afgewerkt op een sportspeeltuin in Hillesluis. Na twee jaar kandidaat lidmaatschap stelde de Nationale Hockeybond de ‘mobiele’ club voor de keuze. Doorgaan met een eigen vaste accommodatie of stoppen. De tijd begon te dringen. Plannen voor een drijvend hockeyveld in de Rijnhaven werden weliswaar enthousiast ontvangen maar bleken niet realiseerbaar. Uiteindelijk was het Marco Pastors, directeur van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) die Veldhuijzen op het spoor bracht van een braakliggend terrein aan de Laan op Zuid.

Laan op Zuid
Ik kende de plek niet eens. Het was een soort zandbak, ik wilde een hockeyveld maar wist eigenlijk niet wat er allemaal bij kwam kijken’ aldus Veldhuijzen. Na veel heen en weer pendelen tussen de gemeente Rotterdam, de deelgemeente Feijenoord, overleg met geldschieters en wederom een dosis doorzettingsvermogen, was er in oktober 2013 voldoende geld beschikbaar om een hockeyveld te kunnen aanleggen. De rest is geschiedenis. In maart 2014 rolde de eerste ’officiële’ hockeybal op het veld aan de Laan op Zuid. Vanaf dat moment speelt de club haar thuiswedstrijden op de Kop van Zuid.  Een historisch moment. ’We hebben één veld, een clubhuis en een mobiel dixi-toilet. Dat is voor gasten uit Wassenaar wel even wennen’ zo lacht Veldhuijzen. ‘De missie van HC Feijenoord is het verbinden van mensen en culturen. En dat lukt aardig. We hebben inmiddels 9 teams en 190 leden met uiteenlopende culturele achtergronden en nationaliteiten. Kinderen uit het ‘welgestelde’ Katendrecht komen over de vloer bij kinderen uit de Oranjeboomstraat. Het zou mooi zijn als we een vlaggenlijn kunnen maken van de diverse achtergronden van de leden’ glundert Veldhuijzen.

2014-2016
De doelstelling van HC Feijenoord is om door te groeien naar 400 leden in 2016. ‘Dat gaat lukken’.  Voor aspirant-leden die de contributie van € 100,00 per seizoen niet kunnen opbrengen heeft de club korte lijnen met het Jeugdsportfonds. Daarnaast organiseert de club nog steeds wijkactiviteiten door heel de stad’ ‘Ik ben bezig met een verenigingsplan voor de komende twee jaar. Het aantrekken van vrijwilligers , velduitbreiding en fondswerving zijn grote uitdagingen waar de club nu voor staat. Met name het aantrekken van vrijwilligers is heel erg lastig en essentieel voor de club. Uitdagingen genoeg dus. Maar ik krijg hier energie van’  aldus Veldhuijzen  Net als ik, want de welkome energie van HC Feijenoord is aanstekelijk en verbindend. Voor mij,  voor de Kop van Zuid en voor Rotterdam.

Laad meer Bijlage

Geef een antwoord

Bekijk ook

Rotterdam – Waarschuwingsschot gelost na melding van vuurwapen Wolphaertsbocht

De politie heeft woensdagavond rond 23:30 uur twee Rotterdammers (20 en 25 jaar oud) aange…