Home Noord-Brabant Den Bosch OM in cassatie tegen vrijspraken in omvangrijke drugszaak

OM in cassatie tegen vrijspraken in omvangrijke drugszaak

De advocaat-generaal (OM) in ‘s-Hertogenbosch heeft cassatie ingesteld tegen de uitspraak van het gerechtshof in een omvangrijke drugszaak. Het OM kan zich niet verenigen met de vrijspraak van zes verdachten en de daarbij gegeven motivering en legt de zaak voor aan de Hoge Raad. De zes verdachten zijn in de visie van het OM betrokken bij de invoer van ruim 1600 kilo cocaïne in een partij koffie uit Costa Rica. De drugs werden op 12 september 2007 in de haven van Rotterdam door de Nationale Recherche aangetroffen. Het OM eiste in hoger beroep gevangenisstraffen variërend van 4,5 jaar tot ruim 9 jaar.

Het gerechtshof in ‘s-Hertogenbosch sprak de verdachten dinsdag 23 april vrij van de ten laste gelegde feiten. Volgens het hof kunnen de verdachten geen eerlijk proces meer krijgen omdat monsters van de cocaïne in 2008, na vaststelling dat het cocaïne betrof, door de politie werden vernietigd. Door de vernietiging van de monsters was er geen mogelijkheid meer voor contraexpertise. “Doordat de vermeende cocaïnemonsters niet meer voorhanden zijn, kan niet onomstotelijk worden vastgesteld of er sprake is van cocaïne. Dit leidt ertoe dat de verdachten bij gebrek aan bewijs worden vrijgesproken,” aldus het hof.

Het OM kan zich niet vinden in de beslissing van het hof en ziet in de gegeven motivering voldoende aanknopingspunten om cassatie in te stellen. De vrijspraken zijn met het instellen van cassatie nog niet onherroepelijk.

Laad meer Den Bosch

Geef een antwoord

Bekijk ook

Rotterdam – Man (31) overleden na schietpartij Gijsingstraat

Bij een schietpartij aan de Gijsingstraat in Rotterdam is zondag 26 maart rond 19 uur een …