Home Zuid-Holland Rotterdam Ploumen: Rotterdamse haven cruciaal voor aantrekken buitenlandse investeerders

Ploumen: Rotterdamse haven cruciaal voor aantrekken buitenlandse investeerders

Foto (c) Rene Hoeflaak

‘Nederland moet dé plek worden voor buitenlandse investeerders. De Rotterdamse haven speelt daarbij een cruciale rol.’ Dat zei minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking donderdag bij de opening van het Havencongres 2013. ‘Rotterdam en het kabinet hebben een gedeeld belang: het aanwakkeren van handel en investeringen. Met strategische acquisitie willen we hoogwaardige bedrijven aantrekken die kennis en innovatie meebrengen en die voor extra banen zorgen’, aldus de minister. De Rotterdamse haven en de goede verbinding met Europa worden door dat soort bedrijven vaak genoemd als belangrijke reden om zich in Nederland te vestigen. ‘Logistiek, energie, chemie en HTSM, juist deze mix van topsectoren maakt Rotterdam interessant en is cruciaal om de ambities van het kabinet waar te maken.’

Het kabinet zet zich daarnaast in om de positie van Nederlandse bedrijven op nabije markten te behouden, de export en investeringen naar groeimarkten in Azië, Afrika en Latijns-Amerika uit te breiden, en het potentieel van Midden- en Oost-Europa als afzetmarkt nog beter te benutten.

Ploumen benadrukte dat veel landen die opkomende markten worden genoemd, allang opgekomen zijn. ‘De beggars van toen, zijn de choosers van nu. De wereld is steeds minder een kwestie van almacht en afhankelijkheid en steeds meer een kwestie van vraag en aanbod. Dus dan dringt die combinatie van hulp, handel en investeringen zich vanzelf op. Maar mijn doel is niet anders dan vroeger: gelijke kansen voor iedereen.’

Laad meer Rotterdam

Geef een reactie

Bekijk ook

Rotterdam – Aanhoudingen na geweld tegen agenten aan de Van Meekerenstraat in Rotterdam

Zondag 11 februari rond half 1 hebben twee mannen, een 41-jarige Rotterdammer en een 38-ja…