Home Economie Werkbezoeken ambachtseconomie

Werkbezoeken ambachtseconomie

De SER-commissie voor het advies over de ambachtseconomie heeft deze week enkele werkbezoeken afgelegd. Bezocht werden twee kleine ambachtelijke bedrijven (een rietdekker en een glazenier), een slagersbedrijf en de RDM campus in het Rotterdamse Havengebied.

De ambachten kampen met vergrijzing: ervaren vakmensen verlaten het ambacht, terwijl weinig jongeren kiezen voor een toekomst in het ambacht. Verder speelt de vraag hoe opleidingen voor kleine beroepsgroepen en onderzoek kunnen worden opgepakt na opheffing van het Hoofdbedrijfschap Ambachten. Dit financiert nu bijvoorbeeld scholingsactiviteiten voor schoenmakers, edelsmeden en rietdekkers.

Op de RDM Campus werken bedrijfsleven en onderwijsinstellingen zij aan zij om mensen op te leiden, specifieke technische kennis in het havengebied vast te houden en innovatie te stimuleren. Dit levert winst op voor zowel bedrijfsleven; met zicht op toekomstige vakgenoten, als voor de studenten, die veel mogelijkheden tot praktijkervaring hebben.

Er zijn ongeveer 250.000 ambachtelijke bedrijven: zij vormen een onmisbaar deel van de Nederlandse economie. De SER is gevraagd te adviseren over een koers voor de toekomst voor deze veelal kleinschalige werkgelegenheid die gebouwd is op vakmanschap.

 

Laad meer Economie

Geef een reactie

Bekijk ook

Rotterdam – Vier aanhoudingen na steekincident Dorpsweg

Agenten hielden zaterdag op zondagnacht vier verdachten aan na een steekincident op de Dor…