Home Zuid-Holland Rotterdam RET in 2012 financieel gezond

RET in 2012 financieel gezond

Het openbaar vervoerbedrijf RET sloot 2012 af met een netto winst van 10,3 miljoen euro en 6% minder exploitatiesubsidie. Er is 3 % meer gereisd bij de RET en het zwartrijden blijkt structureel verminderd naar 1,73 %. CFO William Bontes is tevreden over de behaalde resultaten. ‘Een gezonde financiële positie is de basis voor onze ambitieuze toekomstplannen. De gemaakte winst voegen we toe aan ons eigen vermogen ten einde de solvabiliteit van de onderneming verder te verbeteren, zoals we hebben afgesproken bij de verzelfstanding van RET.’

2012: duurzaam bezuinigen
Afgelopen jaar was in verschillende opzichten een veelbewogen jaar voor de RET. Door stevige rijksbezuinigingen moest er gesneden worden in het voorzieningen niveau. Concreet betekende dit 19% minder busaanbod voor de reiziger. Ook moest de RET afscheid nemen van meer dan honderd collega’s.

Aan de andere kant was 2012 het jaar waarin de RET de busconcessie voor regio Rotterdam -inclusief de uitbreiding naar het streekvervoer- won. De implementatie op 9 december verliep soepel voor de reizigers. Afgelopen jaar werden de laatste van de in totaal 53 nieuwe trams en 42 metro’s geleverd en in gebruik genomen. De OV-chipkaart en de toegangspoortjes bewijzen structureel succes. Sinds de invoering ervan is het zwartrijderspercentage gedaald naar 1,73%.

In 2012 besloot de regering dat de aanbesteding van het openbaar vervoer in de grote steden niet langer verplicht is. Inmiddels heeft de Stadsregio Rotterdam besloten het OV bij de RET in te besteden. Pedro Peters, algemeen directeur RET: ‘Hierdoor blijft de RET een integraal vervoerbedrijf. Beter voor onze klanten en voor de continuïteit van het bedrijf. Op dit moment wordt er met de stadsregio Rotterdam samengewerkt aan de uitvoering hiervan. RET zal dit op marktconforme wijze waarmaken. De in 2012 behaalde resultaten vormen een goede basis voor de realisatie van een nieuw bedrijfsplan dat inspeelt op ontwikkelingen in de samenleving en de politiek. Dit gaan wij realiseren door verder te gaan met de reeds ingezette kostenbeheersing, kwaliteitsverbetering, efficiëntie en effectiviteit.’

Laad meer Rotterdam

Geef een antwoord

Bekijk ook

Rotterdam – Gezocht – Verdachte van schietpartij Goudse Rijweg gezocht

Wat de precieze aanleiding was, is nog onduidelijk. Toch loopt begin september een woorden…