Home Zuid-Holland Rotterdam Opnieuw verdachten van woninginbraak en diefstal aangehouden

Opnieuw verdachten van woninginbraak en diefstal aangehouden

Het woninginbrakenteam van Rotterdam-Noord en Lansingerland heeft de afgelopen weken weer de nodige stappen gezet in het opsporen en aanhouden van inbrekers. Zo werd een 49-jarige man uit Rotterdam op 19 maart in Berkel en Rodenrijs aangehouden. Hij zou op 27 februari een schilderij uit de kamer van één van de bewoners van een verzorgingstehuis in Rotterdam-Noord hebben weggenomen. Doordat het schilderij al vele jaren in familiebezit was, had het naast de aanzienlijke financiële waarde ook een hoge emotionele waarde voor het 91-jarige slachtoffer.

Het Woninginbrakenteam van het district Rotterdam-Noord en Lansingerland stelde direct een onderzoek in en op 12 maart werd het schilderij gevonden. Het werd bij een kunsthandel in Rotterdam, waar het te koop werd aangeboden, door de politie aangetroffen en in beslag genomen. De kunsthandelaar bleek dit schilderij te goeder trouw van de Rotterdammer te hebben gekocht. De Rotterdammer moet hem het bedrag dat hij voor het schilderij kreeg, teruggeven. Ook moet hij betalen voor het herstellen van de (lichte) schade die het schilderij bij de diefstal opliep.

Andere inbraken

Het Woninginbrakenteam houdt iedere gepleegde woninginbraak uitgebreid tegen het licht. Daarbij wordt gekeken naar de mogelijke sporen die de inbrekers achterlaten en naar eventuele overeenkomsten met andere inbraken, ook elders in Nederland. Zo konden drie eerder in Leiden aangehouden woninginbrekers ook aan een woninginbraak in Lansingerland worden gekoppeld. Ook konden drie andere inbrekers die in Naaldwijk waren aangehouden in verband worden gebracht met een woninginbraak en drie auto-inbraken in Rotterdam en Bleiswijk. Er is nauw contact met de politie-collega’s van deze andere onderzoeken om over en weer informatie uit te wisselen en zodoende de woninginbrekers voor langere tijd van de straat te kunnen houden. Het woninginbrakenteam zal de komende tijd het onderzoek naar deze verdachten en de genoemde inbraken voortzetten.

Diefstallen met weerloze slachtoffers (zoals ouderen) en woninginbraken en hebben voor de politie hoge prioriteit. In Rotterdam-Noord en Lansingerland is voor dit soort delicten een speciaal Woninginbrakenteam samengesteld dat altijd werk maakt van deze vormen van criminaliteit. Het team van startte vorig jaar december en wil zo veel mogelijk verdachten aanhouden en zo snel mogelijk het aantal woninginbraken terugdringen.

De politie doet er veel aan om woninginbraken te voorkomen, bijvoorbeeld door actief de daders op te sporen en in de wijken, in samenwerking met de gemeente, extra toezicht en surveillances uit te voeren. Ook bewoners kunnen een bijdrage leveren aan het terugdringen van woninginbraken door preventiemaatregelen te nemen. Natuurlijk is goed hang- en sluitwerk belangrijk. Het gebruik van verlichting blijkt echter een effectieve aanvullende maatregel. Zet tijdschakelaars op uw lampen en stel ze zodanig in dat de verlichting op wisselende tijdstippen in wisselende vertrekken aan en uit gaat. Zorg ook voor zicht en licht bij uw huis.

Laad meer Rotterdam

Geef een reactie

Bekijk ook

Rotterdam – Aanhoudingen na geweld tegen agenten aan de Van Meekerenstraat in Rotterdam

Zondag 11 februari rond half 1 hebben twee mannen, een 41-jarige Rotterdammer en een 38-ja…