Home Zuid-Holland Den Haag Alerte buurtbewoner wijst agenten de weg

Alerte buurtbewoner wijst agenten de weg

Mede dankzij een alerte buurtbewoner en zijn hond konden agenten donderdag op de Bickhorstlaan in Den Haag een 37-jarige actieve veelpleger aanhouden op verdenking van diefstal uit een auto. De 58-jarige Voorburger was omstreeks 22.45 uur getuige van een auto-inbraak. De Voorburger zag tijdens het uitlaten van zijn hond, dat op het Westeinde een man een auto openbrak op de passagiersstoel plaatsnam om goederen uit het dasboardkastje te stelen. De verdachte ontvluchtte de auto maar werd vastgepakt door de Voorburger. Na een worsteling, waarbij de verdachte met een schroevendraaier steekbewegingen maakte in de richting van de Voorburger en zijn hond, wist de inbreker te ontkomen. De heldhaftige Voorburger belde direct de politie waarna de verdachte, een 37-jarige Hagenaar in de directe omgeving kon worden aangehouden. De man had een rugtas bij zich, waarin zich een autoradio en diverse oplaadkabels bevonden. De Haagse veelpleger werd ingesloten in het politiebureau en in verzekering gesteld. De politie maakte proces-verbaal tegen hem op.

De politie gaat de alerte buurtbewoner en zijn hond bedanken voor zijn optreden. Daarbij krijgt de hond die bij het incident lichtgewond raakte in ieder geval een lekker bot.

De politie heeft de aanpak van veelplegers tot korpsprioriteit verheven. Uit onderzoek blijkt dat 20 procent van de criminelen verantwoordelijk is voor 80 procent van de criminaliteit. Een betrekkelijk kleine groep notoire criminelen is dus verantwoordelijk voor een groot deel van de criminaliteit en om die reden richt de politie zich nadrukkelijk op deze groep. Met het Openbaar Ministerie zijn afspraken gemaakt over vervolging van deze verdachten. Plaatsing in een inrichting voor stelselmatige daders (ISD) is een van de speerpunten van dit beleid. Tijdens deze twee jaar durende maatregel krijgen veelplegers zorg aangeboden, bijvoorbeeld op het gebied van drugsproblematiek. Het is uiteindelijk aan de rechter om de isd-maatregel op te leggen.

 

Laad meer Den Haag

Geef een reactie

Bekijk ook

Den Haag – Update: Nog twee verdachten aangehouden in onderzoek steekincident

Donderdagochtend 11 maart hielden agenten twee mannen, van 21 en 25 jaar uit Den Haag, aan…