Home Zuid-Holland Den Haag Convenant forensische zorg ondertekend

Convenant forensische zorg ondertekend

Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie heeft woensdag in Den Haag een convenant ondertekend met GGZ Nederland en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, waarin afspraken zijn vastgelegd over ontwikkelingen die de komende jaren plaatsvinden in de forensische zorg. Het budget voor forensische zorg wordt de komende jaren verlaagd van 725 miljoen euro in 2012 naar 602 miljoen euro in 2017. Dit is noodzakelijk vanwege bezuinigingen in het gevangeniswezen, die zijn aangekondigd in het Masterplan Dienst Justitiële Inrichtingen 2013 – 2018, en vanwege verminderde instroom in de forensische zorg.

De individuele zorg- en beveiligingsbehoefte van tbs-gestelden komt centraal te staan. Daardoor wordt de doorstroom van tbs-gestelden naar goedkopere zorgplaatsen versneld. Dit persoonsgebonden beleid zorgt ervoor dat dure en zwaarbeveiligde tbs-plaatsen niet meer ingenomen worden door mensen die dit niet nodig hebben.

Dit moet de komende jaren leiden tot een daling van de behandelduur van 10 naar gemiddeld 8 jaar. Om deze daling tot stand te brengen wordt een werkgroep ingesteld met vertegenwoordigers van alle relevante ketenpartners. Het beleid is er ook op gericht dat instellingen – indien verantwoord – patiënten laten doorstromen naar minder zorgintensieve voorzieningen om niet onnodig beslag te leggen op dure, hoog beveiligde capaciteit.

Laad meer Den Haag

Geef een reactie

Bekijk ook

Den Haag – Update: Nog twee verdachten aangehouden in onderzoek steekincident

Donderdagochtend 11 maart hielden agenten twee mannen, van 21 en 25 jaar uit Den Haag, aan…