Home Zuid-Holland Den Haag Nieuwe aanbestedingsregels goed voor het MKB

Nieuwe aanbestedingsregels goed voor het MKB

Het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) krijgt meer mogelijkheden om mee te doen bij aanbestedingen van de overheid, doordat de Europese regels worden versoepeld en versimpeld. Dankzij lobbywerk van de gemeente Den Haag in Brussel wordt de nieuwe Europese aanbestedingsrichtlijn aangepast in het voordeel van het MKB.

Wethouder Henk Kool (Economie): “Ik ben blij met het resultaat van onze Haagse lobby. Want die leidt ertoe dat grote klussen in kleine stukken mogen worden aanbesteed, zodat ook het MKB kansen krijgt. En dat is belangrijk voor een sterke economie. Als het goed gaat met het MKB merk je dat in de hele stad.”
 
Het Europees Parlement formaliseert, na jaren van onderhandelingen, de nieuwe aanbestedingsregels naar verwachting eind dit jaar. Vanuit Den Haag heeft Henk Kool hier verschillende bijdragen aan geleverd. Kool was onder meer rapporteur van het Comité voor de Regio’s. Dit comité adviseert de Europese Commissie en het Europees Parlement namens alle Europese provincies en gemeenten.
 
Een belangrijke wijziging is de invoering van het Europees aanbestedingspaspoort, initiatief van het Haagse MKB, in heel Europa. In het aanbestedingspaspoort staan alle belangrijke gegevens van een bedrijf. Het kan bij elke inschrijving opnieuw worden gebruikt en bespaart de ondernemer zo veel gedoe met papieren en formulieren, die nodig zijn bij de inschrijving op een aanbesteding. Een andere verbetering van de richtlijn houdt in dat grote opdrachten vaker in kleinere delen kunnen worden opgesplitst, zodat ook kleinere bedrijven kans maken bij de aanbesteding van grote klussen. Verder kan een contract gedurende de werkzaamheden worden aangepast, zonder dat er opnieuw aanbesteed moet worden. Tenslotte kan de opdrachtgever bij aanbestedingen eisen stellen op het gebied van duurzaamheid, innovatie en maatschappelijk verantwoord ondernemen.
 
Het Europees Parlement heeft verder een aantal Haagse adviezen overgenomen bij de invoering van de nieuwe concessierichtlijn. Deze Europese wet regelt het uitbesteden van werken en diensten aan derden. Door een aantal technische aanpassingen zal het MKB vaker kunnen profiteren van deze manier van het verlenen van vergunningen.

Laad meer Den Haag

Geef een reactie

Bekijk ook

Den Haag – Update: Nog twee verdachten aangehouden in onderzoek steekincident

Donderdagochtend 11 maart hielden agenten twee mannen, van 21 en 25 jaar uit Den Haag, aan…