Home Zuid-Holland Delft 15 gestolen fietsen aangetroffen tijdens fietscampagneweek

15 gestolen fietsen aangetroffen tijdens fietscampagneweek

Uit politiecijfers blijkt dat in de maanden mei tot en met oktober verhoudingsgewijs veel fietsen worden gestolen. Het aantal aangiften blijft onverminderd hoog. Om die reden vroegen de politie van de eenheid Den Haag en partners in de week van 22 tot en met 26 april extra aandacht voor fietsdiefstal.

Tijdens de campagneweek ‘Geef fietsendieven geen kans’ kregen fietsers preventietips en zijn bij verschillende controles in de eenheid Den Haag 15 gestolen fietsen aangetroffen. In totaal zijn 13 personen aangehouden op verdenking van fietsdiefstal of heling. Onderzocht wordt of de fietseigenaren hun rijwiel te goeder trouw hadden gekocht, of dat zij wisten dat deze van diefstal afkomstig was of dat zij hem wellicht zelf hadden gestolen.

In de campagneweek werden in diverse wijken en winkelcentra posters met preventietips opgehangen. Ook de social media werden ingeschakeld. Via Burgernet, Facebook en Twitter werden fietsers gewaarschuwd voor diefstal. Bij gerichte controles op straat en in (school)fietsenstallingen controleerden agenten honderden fietsen om zo te achterhalen of deze als gestolen stonden geregistreerd. Op sommige locaties zijn op fietswrakken waarschuwingslabels voor verwijdering aangebracht. Lokfietsen werden ook ingezet. Dit om fietsendieven te kunnen aanhouden. Agenten letten tijdens de reguliere surveillances extra goed op gestolen fietsen, bijvoorbeeld door te kijken naar de aanwezigheid van een slot.

Promo- en fietsgraveerteam

Bij de acties werd samengewerkt met het promoteam van het Centrum Fietsdiefstal, het graveerteam van het Fietsdepot Haaglanden, ambtenaren van gemeenten, vrijwilligers (w.o. buurtpreventie- en buurtinterventieteams), middelbare scholen en scholieren. Medewerkers van het promotieteam gaven preventietips op de zogenoemde hotspots: drukke plaatsen waar relatief veel fietsen worden gestolen. Op verschillende locaties deelden agenten en studenten registratiekaarten en flyers met preventietips uit. Gestalde fietsen voorzagen zij daar van labels met preventietips. Leden van het graveerteam graveerden op verzoek fietsen die niet waren voorzien van een anti-diefstalchip of een framenummer.

Delft

Tijdens een actie met het graveerteam en promoteam zijn 53 fietsen gegraveerd en werden er meer dan 100 gecontroleerd op aanwezig/geregistreerd framenummer. Tal van fietsen zijn voorzien van een fietskettingfolder met tips tegen fietsdiefstal. Het enthousiasme onder het publiek was groot. Er was veel aanloop en de mensen stonden al in de rij om hun fiets te laten graveren voordat het graveerteam was gearriveerd!

Den Haag

Beresteinlaan
Een controle op maandag 22 april van fietsers tijdens het ochtendspitsuur leverde 3 gestolen fietsen op of fietsen die via heling waren verkregen. De politie stelt een nader onderzoek in. Van een 14-jarige verdachte werd de fiets voor nader onderzoek in beslag genomen.

Hoefkade
Bureau Hoefkade zette een lokfiets in. Hierbij werden 2 verdachten aangehouden. Bij een actiedag op Hollands Spoor zijn 4 verdachten aangehouden, veel fietsen gegraveerd en werd in de stalling 1 gestolen fiets teruggevonden. Bij overige controle van fietsers zijn in de campagneweek nog 4 verdachten aangehouden voor fietsheling. In totaal hielden agenten van politiebureau Hoefkade 10 verdachten aan.

Jan Hendrikstraat
Op maandag 22 april werd een actie gehouden in samenwerking met het Fietsendepot Haaglanden en het Centrum Fietsdiefstal. In totaal zijn er 63 fietsen door politieagenten gecontroleerd. Door het Centrum Fietsdiefstal zijn 50 fietsen geregistreerd en het Fietsdepot graveerde er 17. Van de gecontroleerde fietsen bleek er 1 als gestolen geregistreerd. De bestuurder bleek een bekende veelpleger te zijn en is aangehouden voor heling.
Op woensdag 24 april hielden studenten van het Mondriaan College in de binnenstad een flyeractie. Om zo veel mogelijk mensen te waarschuwen voor fietsdiefstal stond de hele week op diverse locaties een tekstkar met de tip de fiets met een dubbel slot vast te zetten. In overleg met het Openbaar Ministerie werd een lokfiets met GPS ingezet op plaatsen waar veel fietsen worden gestolen.

Karnebeek
In de actieweek spraken agenten in het Zeeheldenkwartier zo’n 350 fietsers aan. In de Elandstraat, Zoutmanstraat en Piet Heinstraat – de straten waar veel fietsdiefstallen plaatsvinden – kregen de fietsers preventieadvies en een oranje zadelhoesje. De actie werd door de fietsers goed ontvangen.

Laak
Woensdag 24 april zijn er in de middaguren preventieve fietsacties gehouden op het Johanna Westerdijkplein en het Lorentzplein. In totaal ontvingen 292 mensen preventietips en flyers om die thuis nog eens rustig na te lezen. Voor het graveren van fietsen werden fietsers doorverwezen naar andere zijde van station Hollands Spoor. Daar was die dag het graveerteam van het Fietsdepot Haaglanden aanwezig. De reacties waren positief.

Overbosch
Medewerkers van de gemeente Den Haag, het handhavingsteam Haagse Hout, vrijwillige politie, politiestudenten en spoorwegpolitie hielden woensdag 24 april een grote publieksactie in en rond station Den Haag CS. Circa 2000 mensen kregen informatie hoe fietsdiefstal te voorkomen. Ook kregen ze tips om ervoor te zorgen dat ze geen slachtoffer van een woninginbraak of zakkenrollerij zouden worden.

Scheveningen
Op de hotspotlocaties Frederik Hendriklaan, Reinkenstraat, Amsterdamsestraat en omgeving hielden agenten van politiebureau Scheveningen 23 april preventieacties. Samen met 20 studenten van het Mondriaan College, hun begeleider en leden van het Handhavingsteam spraken zij fietsers aan. Verteld werd hoe fietsdiefstal zoveel mogelijk voorkomen kon worden, werd gewaarschuwd voor de gevolgen van heling en werd mensen verzocht aangifte te doen, mocht een fiets onverhoopt toch gestolen worden. Iedereen ontving een folder om de tips nog eens terug te kunnen lezen. Er werden 134 fietsregistratiekaarten uitgereikt. Op 31 fietswrakken werden waarschuwingslabels aangebracht. De wrakken worden over 14 dagen verwijderd. Dit ging sommige buurtbewoners niet ver genoeg. Zij zijn van mening dat fietsen die in een redelijke staat zijn, maar langere tijd niet worden gebruikt, ook wel van een label mochten worden voorzien.

Ypenburg – Leidschenveen
Bij de actie met het graveer- en promoteam op de parkeerplaats aan het Speerpunt is voorlichting gegeven aan fietsers en omstanders. Veel foldermateriaal werd uitgedeeld, zodat iedereen de tips nog eens kon teruglezen. Vijf mensen lieten hun fiets graveren met een uniek framenummer. Middels social media (Twitter/Burgernet) zijn de wijkbewoners op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen deze week.

Pijnacker – Nootdorp

Medewerkers van het fietspromotieteam en het fietsgraveerteam gaven woensdagochtend 24 april bij station Pijnacker preventietips. Alle 54 fietsen die in de stalling stonden, werden gecheckt. 29 voorbijgangers lieten hun fietsen controleren. Daarvan zijn er 9 gegraveerd. De overige fietsen waren al voorzien van een uniek framenummer.

Westland

In ’s-Gravenzande was het promotieteam van het Centrum Fietsdiefstal en het graveerteam van het Haaglanden Fietsdepot aanwezig. Agenten, leden van het promotieteam en buurtpreventieteam gingen de kern van ‘s-Gravenzande in en spraken mensen aan om ze preventietips te geven, hun fiets te controleren en zo nodig te graveren. In totaal zijn 35 fietsen gecontroleerd. Bij 12 van de 35 is er een uniek framenummer in de fiets gegraveerd. Gedurende een maand is op verschillende plaatsen een lokfiets geplaatst. Er zijn geen pogingen gedaan deze fiets te stelen.

Zoetermeer

Op 4 dagen zijn door de politie acties gehouden waaraan werd meegewerkt door: team Handhaving van de gemeente, wijkstewards, volunteers en politiestudenten. Rondom scholen en stations kregen fietsers preventietips, die ze later nog eens kunnen teruglezen in uitgereikte folders. Op 1 school is er voorlichting gegeven. Tijdens de acties werd er gebruik gemaakt van stopheling.nl om te controleren of fietsen als gestolen stonden geregistreerd. In totaal werden er 4 fietsen in beslag genomen. Uit onderzoek bleek dat de fietsen ooit waren gestolen en de signalering was komen te vervallen. De eigenaren kregen de fietsen weer terug.

Laad meer Delft

Geef een antwoord

Bekijk ook

Rotterdam – Man (31) overleden na schietpartij Gijsingstraat

Bij een schietpartij aan de Gijsingstraat in Rotterdam is zondag 26 maart rond 19 uur een …