Home Zuid-Holland Den Haag Regio Den Haag – #BECareful: online oplichting steeds geraffineerder

Regio Den Haag – #BECareful: online oplichting steeds geraffineerder

Oplichters wisten Pathé in 2018 maar liefst 19 miljoen euro af te troggelen door zogenoemde ‘business e-mail compromise’ ofwel BEC-fraude. ‘Deze oplichting heeft heel veel losgemaakt, veel mensen wakker geschud. Op mijzelf heeft dit ook een grote impact gehad. Hoe heeft dit ons zo kunnen overkomen?’, vraagt Edwin Slutter, voormalig financieel directeur van de bioscoopketen, zich af.

Slutter is een van de sprekers op het #BECareful-evenement dat het cybercrimeteam van de politie-eenheid Den Haag donderdag 6 februari organiseerde. De voormalig financieel directeur doet daarbij uit de doeken wat er gebeurde nadat de Nederlandse tak van de bioscoopketen in maart 2018 een e-mail ontving van een (naar later blijkt) criminele bende, die zich online voordoet als bestuurder van het Franse hoofdkantoor van Pathé.

Voor een geheime overname moet snel een bedrag van bijna één miljoen euro worden overgemaakt. Hoewel de transactie vragen oproept, voldoet de correspondentie aan de regels en wordt dus voldaan aan het verzoek van het hoofdkantoor. In de weken die volgen, maakt de Nederlandse tak desgevraagd nog meerdere malen hoge bedragen over. Pas als er zo’n 19 miljoen euro is betaald, gaan alle alarmbellen rinkelen en blijkt het concern slachtoffer van oplichters die uiterst geraffineerd te werk gingen.

Laad meer Den Haag
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Rotterdam – Aanhoudingen na geweld tegen agenten aan de Van Meekerenstraat in Rotterdam

Zondag 11 februari rond half 1 hebben twee mannen, een 41-jarige Rotterdammer en een 38-ja…