Home Zuid-Holland Den Haag Amsterdam – Vrijspraak en voorwaardelijke straf agenten Mitch Henriquez

Amsterdam – Vrijspraak en voorwaardelijke straf agenten Mitch Henriquez

Het gerechtshof Den Haag heeft een van de agenten die betrokken was bij de noodlottige aanhouding van Mitch Henriquez vrijgesproken. De andere agent kreeg in hoger beroep een voorwaardelijke gevangenisstraf.

De geanonimiseerde politiemedewerker van Eenheid Den Haag, DH02, is eerder door de rechtbank wel veroordeeld. Het hof vindt de door deze agent verrichte handelingen (neerdrukken, slaan en gebruik van pepperspray) op het moment dat deze werden verricht niet buitenproportioneel. Het hof spreekt hem volledig vrij.

Het hof veroordeelde agent DH01 wel vanwege het aanleggen van de nekklem die Henriquez fataal werd. Volgens de rechter was de omklemming van de nek ‘een onmisbare schakel in het overlijden’. Het hof legt DH01 daarom een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden op, met een proeftijd van een jaar. Eerder legde de rechtbank dezelfde straf op.

In het arrest besteedde het hof aandacht aan de maatschappelijke rol van de politieambtenaar. Een ‘bijzondere positie’, aldus de rechter. Het geweldsmonopolie van de politie vraagt dat waar anderen een stap terug doen, agenten een stap naar voren moeten doen. Dit weegt het hof mee in zijn oordeel.

In de strafoplegging van de agent die wel is veroordeeld, heeft het gerechtshof het disciplinaire traject meegewogen, dat de politie al oplegde. Op basis hiervan heeft het hof het door het OM geëiste beroepsverbod afgewezen.

Laad meer Den Haag
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Den Haag, Wassenaar – Woningoverval Lage Nieuwstraat in Team West

Vanavond in Team West besteden we aandacht aan een woningoverval op de Lage Nieuwstraat in…