Home Zuid-Holland Den Haag Den Haag – Twee mannen aangehouden voor babbeltrucs

Den Haag – Twee mannen aangehouden voor babbeltrucs

De recherche van bureau Loosduinen heeft in een onderzoek naar babbeltrucs in Den Haag twee mannen in de leeftijd van 27 en 40, beiden zonder vaste woon of verblijfplaats, aangehouden. De twee mannen worden verdacht van het plegen van babbeltrucs.

Onderzoek
Vanaf eind september kwamen bij de politie een groot aantal aangiften van babbeltrucs of pogingen daartoe in de wijken Segbroek Scheveningen, Overbosch en Loosduinen. De politie hoopt met de aanhouding van de verdachten meerdere aangiftes op te lossen. Uit de aangiften bleek dat voornamelijk kwetsbare bejaarden op straat werden benaderd door een man die een praatje maakte en hen iets onduidelijks vroeg over parkeergeld of hen parkeergeld in handen drukte.

Voordat de slachtoffers het goed en wel in de gaten hadden zag de man kans kostbare sieraden zoals horloges en armbanden te ontfutselen. In meerdere gevallen stond er een handlanger in een auto te wachten waardoor de daders zich snel uit de voeten konden maken. Een aantal van de slachtoffers gaf de recherche duidelijke signalementen.

Het onderzoek kwam in een stroomversnelling toen een getuige een kenteken van een auto doorgaf waar een dader van een net gepleegde babbeltruc instapte en wegreed. Twee mannen werden met toestemming van de Officier van Justitie in deze auto in Rotterdam aangehouden. Ook in Rotterdam zijn aangiften binnengekomen van babbeltrucs op deze manier.

Vele manieren van babbeltrucs
Een ‘babbeltruc’ is steeds vaker een manier van criminelen om buit te maken. Ook in dit onderzoek blijkt weer dat de plegers van babbeltrucs erg inventief zijn en uiteenlopende babbeltrucs gebruiken. Deze zijn veelal toegespitst op de lokale situatie. Onbekenden bellen aan en gebruiken een smoes om binnen te komen. Ze stellen zich voor als nieuwe buren, of doen zich voor als adviseur, meteropnemer of thuiszorgmedewerker. Ze vragen of ze een pakketje voor de buren kunnen afgeven of vragen om een glas water of een pen, terwijl een handlanger het huis binnenglipt. Vervolgens stelen zij geld en andere waardevolle bezittingen. In sommige gevallen gebeurt dit in combinatie met bedreiging en/of geweld.

Gebleken is dat veel mensen hun pincode bij hun pinpas bewaren of bereid zijn hun pincode  telefonisch af te geven aan iemand die zogenaamd namens de bank belt. 

Deze zogeheten babbeltrucs zijn bedoeld om mensen op te lichten. Het gebeurt voornamelijk aan de voordeur en bij pinautomaten. Denk niet dat het u niet overkomt, want de deze oplichters zijn zeer behendig met hun smoezen. De politie is alert op deze vorm van diefstal. Lees hier meer over het voorkomen dat u slachtoffer wordt. http://www.politie.nl/onderwerpen/babbeltruc.html

 

 

 

Laad meer Den Haag
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Rotterdam – Signalement en getuigenoproep in ernstige zedenzaak

De twintig rechercheurs die sinds gisteren onder leiding van een officier van justitie zij…