Home Zuid-Holland Schiedam Gevangenisstraffen tot 3,5 jaar geeist na onderzoek naar ‘PGB-roof’ in Schiedam

Gevangenisstraffen tot 3,5 jaar geeist na onderzoek naar ‘PGB-roof’ in Schiedam

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag voor de rechtbank in Den Haag gevangenisstraffen tot drie en een half jaar geëist tegen vier verdachten van fraude met persoonsgebonden budgetten (PGB). Het OM verwijt de twee hoofdverdachten en hun Zorg Bureau Schiedam (ZBS) dat zij een ambtenaar omkochten, meewerkten aan mensensmokkel, valse documenten opmaakten en in totaal ruim 1.200.000 euro witwasten: “Zij deden wat nodig was om te frauderen. Hebzucht is bevredigd ten koste van zorgbehoevenden, belastinggeld en de samenleving” zei de officier van justitie op zitting.

Uit onderzoek door de opsporingsdienst van de Inspectie SZW blijkt, dat de twee hoofdverdachten zorggelden hebben afhandig gemaakt van tientallen – vooral oudere Turkse- cliënten. Die cliënten waren veelal de Nederlandse taal niet machtig. Zij kenden de verdachten en vertrouwden hen. Zij stonden hun bankpassen, pincodes en tancodes af. Er zou door de twee hoofdverdachten een ambtenaar bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) zijn omgekocht. Zij zorgde ervoor dat indicaties werden opgehoogd en verlengd, waardoor de cliënten van ZBS maximaal zorggeld ontvingen. Volgens het OM hadden de verdachten op den duur de controle over meer dan 50 rekeningen van cliënten: “Deze cliënten werden veelal tevreden gehouden door ze zo nu en dan een uitstapje aan te bieden, naar een doktersafspraak te brengen of door het verrichten van tolk-werkzaamheden. Ook gingen de hoofdverdachten ieder jaar met de cliënten die meewilden, op vakantie naar Turkije.”

Het OM verwijt de hoofdverdachten daarnaast, dat zij ‘om de schijn te wekken van daadwerkelijke zorgverlening, hebben voorgewend dat groepsbegeleiding werd verleend via de Stichting Mozaïek’. Een bestuurder van die stichting – tevens ex-gemeenteraadslid- zou op grote schaal voor valse facturen hebben gezorgd, waarmee voor ten minste 1.200.000 aan niet geleverde zorg zou zijn toegedekt. ZBS heeft in minimaal drie gevallen gefingeerd zorgverlenend personeel in dienst gehad: “Dat was echt een win-win situatie voor alle betrokkenen. De pseudo-zorgverleners konden op basis van gefingeerde dienstverbanden een verblijfstitel krijgen voor hun Turkse echtgenoten. En de verdachten hadden extra mensen in dienst om de toezichthouders te doen geloven dat zij daadwerkelijk zorg verleenden.” Kort nadat de fraude ontdekt werd door een verzekeraar, vertrokken de twee hoofdverdachten met hun kinderen naar Turkije. Dat is het land waar zij hun criminele inkomsten vermoedelijk hebben geherinvesteerd. De vrouwelijke hoofdverdachte verblijft daar nog steeds en verscheen gisteren en vandaag niet op zitting. De mannelijk hoofdverdachte liep een half jaar geleden in België tegen de lamp. Hij zit in voorlopige hechtenis.

De officier van justitie laakte de houding van de verdachten: “De handelswijze van de leidinggevenden was gericht op het frauduleus binnen halen van zoveel mogelijk geld. ZBS had op enig moment de hele ‘keten’ die nodig was om zoveel mogelijk PGB-gelden te kunnen opstrijken in zijn greep,” aldus de officier van justitie: “De omvang van de fraude is enorm, en het lijkt erop dat de zorg die wel verleend werd vooral als doel had om de criminele activiteiten te verhullen. ” Dat vindt het OM zeer laakbaar: “Een fraude op een dergelijk uitgekookte manier is ondermijnend voor het Nederlandse zorgstelsel. Dit dient zwaar te worden bestraft.” Het OM eist tegen de voormalig CIZ-ambtenaar een gevangenisstraf van 10 maanden. Tegen het voormalig gemeenteraadslid kwam een eis van 15 maanden cel. Tegen de twee hoofdverdachten eist het OM drie en een half jaar gevangenisstraf en een verbod om gedurende een periode van vijf jaar werkzaam te zijn in de zorg.

Op zitting werd ook een ontnemingsvordering aangekondigd, omdat misdaad niet mag lonen. Het OM verzocht de rechtbank om de vordering van de benadeelde partij toe te wijzen.

Laad meer Schiedam
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Leiden – Tweede verdachte aangehouden voor bedreiging en diefstal

In het onderzoek naar een diefstal uit een woning aan de Borneostraat is maandag 11 decemb…