Home Zuid-Holland Cel en behandeling geëist voor stenengooier A4

Cel en behandeling geëist voor stenengooier A4

Drie stenen vlogen in juli vorig jaar over de hekken bij een viaduct over de snelweg A4 bij Rijswijk. De verantwoordelijke stond maandag voor de rechter, het Openbaar Ministerie eiste 20 maanden gevangenisstraf waarvan 8 voorwaardelijk. Volgens de officier van justitie is de man verminderd toerekeningsvatbaar en zou psychische behandeling een voorwaarde moeten zijn.

Een getuige zag op 12 juli 2016 hoe de man een steen over het hoge hek van het viaduct wierp. Getoeter van auto’s weerhield hem er niet van het nog twee keer te doen. De getuige volgde daarna de man, zodat deze kon worden aangehouden. Op de vluchtstrook van de snelweg vond de politie brokstukken en gruis van drie stenen. Eenzelfde soort gruis zat ook in een plastic tas die de man bij zich droeg.

De man wordt poging tot doodslag verweten. ‘Het is algemeen bekend’, stelde de officier van justitie, ‘dat het gooien van stenen op de snelweg een aanmerkelijke kans schept op het ontstaan van dodelijk letsel bij weggebruikers.’ Dat de brokstukken op de vluchtstrook lagen doet daar niet aan af. ‘De getuige zag hoe verdachte de stenen onderhands over het hek slingerde. Ik concludeer dan ook dat hij niet heeft gemikt, of heeft kunnen mikken.’

Aan psychisch onderzoek heeft verdachte grotendeels geweigerd mee te werken. Toch hebben de deskundigen kunnen vaststellen dat hij een zeer lage intelligentie heeft. Er zijn ook sterke aanwijzingen dat verdachte een psychische stoornis had. De officier van justitie vindt het daarom belangrijk dat hij wordt behandeld bij de Waag en dat het mogelijk is om hem ook kort op te nemen in een psychiatrische kliniek.

Verdachte zelf ontkent gegooid te hebben. Over twee weken doet de rechter uitspraak.

Laad meer Zuid-Holland
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Noordeloos – Nieuwe sporen richting verdachte van schietincident Noordeloos, Gerel Palm

Hoe komt het rijbewijs van Gerel Palm in Nieuwegein? Wie heeft Gerel onlangs in Nederland …