Home Zuid-Holland Den Haag Woningoverval en wilde achtervolging: tot 4,5 jaar cel geëist

Woningoverval en wilde achtervolging: tot 4,5 jaar cel geëist

Twee mannen stonden naast het bed van een Haagse vrouw, toen zij vorig jaar midden in de nacht plots wakker werd. De mannen bedreigden haar met een groot mes en eisten geld. Het Openbaar Ministerie eiste vrijdag straffen tot 4,5 jaar cel voor de heftige overval en gevaarlijke achtervolging die volgde.

De mannen waren kennelijk op de hoogte dat in het huis geld van de zoon aanwezig moest zijn. Terwijl één van hen het huis doorzocht, bleef de ander het slachtoffer bedreigen: als ze zou gillen zou het slecht met haar aflopen. Na enige tijd moest ze in haar nachtkleding naar de woonkamer, waar de mannen een deken over haar heen gooiden. Pas na tien minuten durfde ze te kijken. De mannen waren verdwenen, net als de tv, sieraden, telefoons en 9.000 euro.

Buiten blijkt ook haar auto weggenomen. Wanneer die door de politie wordt gezien, zetten agenten de achtervolging in. Met snelheden boven de 120 kilometer per uur vlucht de bestuurder over de snelweg, waarbij hij ook twee keer een van de politie-auto’s beukt. Pas bij een afrit van de snelweg verliest hij de macht over het stuur, knalt op een paal en wordt door de agenten aangehouden.

De officier van justitie vindt bewezen dat de bestuurder van de gestolen auto, een 20-jarige man, ook in het huis is geweest. Ze eist tegen hem 24 maanden jeugddetentie, waarvan 4 voorwaardelijk met toezicht door jeugdreclassering. Deskundigen hadden geadviseerd bij de destijds nog 19-jarige verdachte het jeugdstrafrecht toe te passen. Tegen een andere verdachte, een 24-jarige man die het plan zou hebben beraamd en de andere verdachten heeft benaderd, eist de officier van justitie 4,5 jaar cel. Hij moet sowieso een van de mannen zijn geweest die in de slaapkamer hebben gestaan.

Een derde, 21-jarige verdachte is volgens het Openbaar Ministerie niet in het huis geweest, maar hij heeft de overvallers wel gebracht en buiten staan wachten. Ze vindt hem medeplichtig aan de overval en eist 36 maanden gevangenisstraf waarvan 12 voorwaardelijk, met toezicht door de reclassering en een psychische behandelverplichting.

Als vierde stond vrijdag nog een 30-jarige vrouw terecht, zij zou de informatie hebben verstrekt aan de overvallers. Het Openbaar Ministerie eiste tegen haar 5 maanden gevangenisstraf waarvan 2 voorwaardelijk.

Laad meer Den Haag
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Den Haag – Twee mannen aangehouden voor steekincident Weimarstraat

De politie hield op zondag 15 en donderdag 12 juli twee mannen van 20 jaar uit Den Haag aa…