Home Zuid-Holland Den Haag Grafschennis en inbraken: OM eist gedwongen behandeling

Grafschennis en inbraken: OM eist gedwongen behandeling

Tussen de twintig en dertig graven werden op Koningsdag vernield op begraafplaats Westduin in Den Haag. Tegen de verdachte die agenten daar aantroffen eiste het Openbaar Ministerie vandaag voor de rechtbank twee jaar opname in een instelling voor stelselmatige daders (ISD), ook vanwege een reeks inbraken. ‘En het is duidelijk dat verdachte op de begraafplaats gigantisch tekeer is gegaan’, aldus de officier van justitie.

Een grote grafsteen in meerdere stukken, vernielde foto’s, vazen en beelden, kapotte planten, beschadigde letters, een grafplaat en -stenen met fikse beschadigingen. De verdachte liet op Westduin een spoor van vernielingen na. ‘We hadden ons op het ergste voorbereid’, zegt een van de gedupeerden, ‘maar de werkelijkheid was nog erger.’

Totale schade: 68.365 euro. Duidelijk is dat verdachte op de dag van de vernielingen alcohol had gebruikt en mogelijk ook meerdere soorten drugs.

Ook de inbraken in diverse vakantiehuisjes in Kijkduin eerder dit jaar pleegde hij onder invloed van drugs. Hij overnachtte in een van de stacaravans en stal in andere blikjes cola, een flatscreen, USB-sticks en andere goederen.

Aan psychische en psychologische onderzoeken wilde verdachte niet meewerken. Er lijkt van alles mis, maar daarover valt niets met zekerheid te zeggen. ‘Echter voor het drugsgebruik is verdachte zelf verantwoordelijk’, aldus de officier van justitie, ‘dus verdachte is niet volledig ontoerekeningsvatbaar.’

Volgens de officier van justitie heeft verdachte zich schuldig gemaakt aan een groot aantal strafbare feiten, waarmee hij in de eerste plaats grote overlast heeft veroorzaakt. Maar nog erger is de emotionele schade die hij heeft aangericht, zowel met de inbraken maar zeker ook met de vernielingen op de begraafplaats. ‘Verdachte heeft die laatste rustplaats ruw verstoord’, hield de officier van justitie de rechtbank voor. ‘Dat maakte bij nabestaanden veel los. Zij waren diep gekwetst.’

De maatregel ISD is een maatregel om meerderjarige stelselmatige daders te plaatsen in een daartoe aangewezen inrichting. Met deze dwangmaatregel wordt beoogd het uitzichtloze patroon van vastzitten, vrijkomen en terugvallen dat deze groep stelselmatige daders kenmerkt, te doorbreken. De maatregel is met name bedoeld als bescherming van de samenleving.

Laad meer Den Haag
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Rotterdam – man gestoken bij ruzie rotterdam

Een  25-jarige Rotterdammer liep zaterdagochtend rond 07.00 uur twee steekwonden in de rug…