Home Zuid-Holland Den Haag In hoger beroep celstraffen tot vijf jaar en zes maanden geëist voor Quote 500 inbraken

In hoger beroep celstraffen tot vijf jaar en zes maanden geëist voor Quote 500 inbraken

De advocaat-generaal (OM) in Den Haag eiste vandaag in hoger beroep gevangenisstraffen tot vijf jaar en zes maanden tegen de vier hoofdverdachten in een grootschalig onderzoek naar woninginbraken door het land. De mannen, afkomstig uit de Haagse wijk Spoorwijk, worden ervan verdacht van 2010 tot en met 2012 op georganiseerde wijze bij een groot aantal vermogende Nederlanders te hebben ingebroken. Daarnaast worden zij verdacht van witwassen.

Het viertal maakt in de ogen van het OM deel uit van een grote groep die, in wisselende samenstelling, inbraken pleegde door heel het land. Uit het onderzoek werd duidelijk dat de verdachten heel specifiek op zoek waren naar zeer vermogende slachtoffers: op basis van het tijdschrift Quote 500, waarin de 500 rijkste Nederlanders worden onderzocht, werden de woningen geselecteerd.

Werkwijze
Volgens het OM zouden de verdachten de woninginbraken hebben georganiseerd vanuit een woning in Spoorwijk. Daar zocht men gezamenlijk van achter de computer het doelwit uit. De woninginbraken werden goed voorbereid: zo zouden verdachten geregeld in de buurt van de door hen geselecteerde woningen gaan hardlopen, om zo de situatie ter plaatse te polsen. Via een katvanger werden de auto’s gehuurd die bij de inbraken werden gebruikt. Die auto’s zijn op camerabeelden diverse keren gezien in de buurt van de inbraken. Ten tijde van de inbraak waren de bewoners vaak thuis, omdat het alarm dan niet aan stond. De inbraken vonden daarbij vaak plaats via een kant van de woning waar de bewoners niet direct zicht op hadden, zodat de verdachten veelal ongestoord aan de slag konden en de woning ongezien konden verlaten. De buit, veelal bestaande uit dure horloges en sieraden, werd vrijwel direct via een vast adres doorverkocht. De opbrengst zou onder verdachten zijn verdeeld.

Hoger beroep
In hoger beroep gaat het onder meer over de mate van betrouwbaarheid van de camerabeelden die in het onderzoek zijn opgenomen. Op die beelden is te zien hoe de verdachten de woning in Spoorwijk, die werd gebruikt voor het verhandelen van de gestolen buit, betreden. De verdediging trekt de betrouwbaarheid en controleerbaarheid van die beelden in twijfel. Het OM meent dat de beelden helder en duidelijk zijn. Datzelfde geldt volgens het OM voor herkenning van de stemmen van verschillende verdachten. De verdediging ontkent dat een van de verdachten te horen is in de gesprekken die zijn opgenomen door de politie. De advocaat-generaal, onder verwijzing naar jurisprudentie, stelt dat de politie wel degelijk in staat is om stemmen aan de juiste personen toe te wijzen.
De advocaat-generaal benadrukte bij de strafmaatoverweging dat de verdachten op geraffineerde wijze hun slachtoffers hebben uitgezocht en dat de wijze waarop de inbraken werden gepleegd voor zowel de slachtoffers maar ook voor de maatschappij zeer dreigend en angstaanjagend is geweest. De advocaat-generaal heeft bij de hoogte van zijn strafeis echter ook rekening gehouden met de overschrijding van de redelijke termijn in hoger beroep.

Eerdere straffen
In 2012 stonden tien hoofdverdachten en vijf andere verdachten terecht voor deelname aan een criminele organisatie en een aantal van hen tevens voor het plegen van de woninginbraken en witwassen. De rechtbank veroordeelde hen tot gevangenisstraffen tot zes jaar. De hoofdverdachten die vandaag op zitting stonden konden zich niet vinden in die straf en stelden hoger beroep in. Daarnaast loopt het hoger beroep tegen vier andere verdachten. Zij zullen op 9 juni voor het hof moeten verschijnen.

Het hof doet gelijktijdig voor alle verdachten uitspraak op 29 juni.

Laad meer Den Haag
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Den Haag – Verdachte woningoverval aangehouden

Rechercheurs van de districtsrecherche Den Haag-Zuid hielden woensdagmiddag 20 juni een ve…