Home Zeeland Goes Buurtbussen zorgen voor behoud openbaar vervoer in kleine kernen

Buurtbussen zorgen voor behoud openbaar vervoer in kleine kernen

Vanaf 8 april 2013 rijden de buurtbussen 190 Zierikzee-Kerkwerve (met een nieuwe halte bij het Watersnoodmuseum), 191 Nieuwerkerk-Ouwerkerk-Zierikzee-Dreischor-Sirjansland en 181 Middelburg-Nieuw en St. Joosland-Ritthem-Oost-Souburg. Later dit jaar breidt Provincie Zeeland het aantal buurtbussen mogelijk uit. De buurtbus is een vorm van openbaar vervoer (OV) uitgevoerd door vrijwilligers uit die kleine kernen.

Het huidige contract met de OV vervoerders Connexxion en Veolia Transport loopt tot en met 2014. De geringere financiële ruimte vanaf 2015 vraagt om slimme vormen van openbaar vervoer om het openbaar vervoer in de kleine kernen in stand te houden. Connexxion en Veolia Transport voeren de buurtbus nu al in om daarmee te zorgen dat bij aanvang van de nieuwe concessie in 2015 het openbaar vervoer op het platteland beschikbaar blijft.

Het college van Gedeputeerde Staten (GS) vindt het belangrijk dat alle inwoners van Zeeland gebruik kunnen maken van het OV. Provincie Zeeland wil daarom graag een ander systeem van openbaar vervoer: niet meer aanbodgericht (elke kern elk uur een bus in twee richtingen), maar vraaggericht, dus het aanbod afstemmen op de vraag. Dat betekent dat er bijvoorbeeld tijdens de spits of rondom de schooltijden grote(re) bussen kunnen worden ingezet en dat er in de daluren een oproepsysteem komt. De Provincie steunt de buurtbus, omdat zij inschat dat bewoners van een regio liever een buurtbus hebben die volgens een vaste dienstregeling rijdt, dan een regiotaxi die vraagafhankelijk wordt ingezet.

Op dit moment rijdt op drie trajecten in Zeeland een buurtbus. Lijn 190 Zierikzee – Nieuwerkerk; lijn 194 Kruiningen NS – Rilland en lijn 489 Clinge – Ossenisse. De ervaringen met de huidige drie buurtbussen zijn positief. De vrijwilligers zijn enthousiast en de reizigers zijn over het algemeen tevreden. Provincie Zeeland is op dit moment bezig met een OV-visie waarin de plannen voor het openbaar vervoer tussen 2015 en 2025 staan verwoord. Provinciale Staten (PS) stellen deze visie naar verwachting in de zomer van 2013 vast.

Laad meer Goes

Geef een reactie

Bekijk ook

Vlissingen – Twee slachtoffers naar ziekenhuis na verkeersongeval, bestuurder aangehouden

Twee inzittenden van een auto zijn dinsdagavond 13 februari gewond geraakt na een aanrijdi…