Home Zeeland Landbouwers rijden in konvooi over Zeelandbrug

Landbouwers rijden in konvooi over Zeelandbrug

Op 1 juni 2017 reed het eerste konvooi met landbouwvoertuigen over de Zeelandbrug. De “stoet” bestond uit een verslaggever op een splinternieuw Fendt (op toertocht door Zeeland), een loonwerker en een paar landbouwers met tractor en werktuigen. Gedeputeerde Harry van der Maas, die zelf zijn trekkerrijbewijs heeft, reed ook mee. Voor vertrek verzamelden de voertuigen zich bij het steunpunt van de Provincie in Colijnsplaat. Onder begeleiding van een kantonnier en geholpen door een verkeersregelaar reden ze vervolgens over de brug naar Schouwen-Duiveland.

Het was tot het laatste moment spannend hoeveel agrariërs er mee zouden rijden met de stoet. Want hoewel inmiddels achttien bedrijven een ontheffing hebben aangevraagd, konden zij zich tot gisteren (woensdag) aanmelden voor een konvooi. Die flexibiliteit is nodig, omdat agrariërs vaak pas kort van tevoren weten of het voor het werk nodig is om de brug over te steken.

Creatieve oplossing

Gedeputeerde Harry van der Maas is blij dat er een oplossing gevonden is voor landbouwers die van Noord-Beveland naar Schouwen gaan, of andersom. “Zeeland is bijzonder. Wij zijn land in zee. Het karakter en de bijzondere structuur van Zeeland vraagt om creatieve oplossingen op het gebied van mobiliteit. Want we willen alle Zeeuwse regio’s bereikbaar houden. Ook voor agrariërs en loonwerkers die op aan weerszijden van de Oosterschelde hun werk hebben.”

Doorstroming en veiligheid

“De Zeelandbrug is een belangrijke noord-zuidroute”, aldus Van der Maas. “Ik vind het belangrijk dat er op de hele Midden-Zeelandroute een goede doorstroming is – en dat de route veilig is voor alle weggebruikers. Daarom heb ik me ingespannen om tot een goede oplossing te komen, die recht doet aan de belangen van agrariërs en aan die van de Provincie als wegbeheerder. We hebben veel rond de tafel gezeten en overleg gevoerd en zijn uiteindelijk samen tot dit idee gekomen. Agrariërs kunnen nu op drie momenten in de week het water over via de Zeelandbrug; onder begeleiding. Op die manier ontstaat een vlotte en veilige landbouwroute. Het konvooi rijdt op momenten dat er normaal gezien weinig personenauto’s over de brug gaan.”

Pilot

Het konvooi rijden is een pilot die duurt van 1 juni tot en met 31 oktober 2017. “Met de pilot willen we inzicht krijgen in de behoefte van landbouwers”, vervolgt de gedeputeerde Van der Maas. “Na 31 oktober bekijken we of het konvooi rijden inderdaad voldoet aan de verwachtingen. We kijken dan hoe vaak er gereden is en wat het kost. Ook houden we in de gaten of de hinder voor het overige verkeer beperkt blijft.”

Lang gekoesterde wens

André Slootmaker, zelf agrarisch ondernemer in Nieuwerkerk, zat namens de ZLTO in een werkgroep met enkele collega’s en vertegenwoordigers van Provincie en Rijkswaterstaat. “De Oosterschelde oversteken is een noodzaak geworden”, aldus André. “Het aantal bewegingen zal niet enorm zijn, maar bedrijven worden specifieker. Samen met schaalvergroting kan grondgebruik het noodzakelijk maken dat je de Oosterschelde over wil. Daarnaast zijn er steeds meer specifieke machines die in een grotere regio worden ingezet. Vanuit de agrarische sector hebben we daarom al vele jaren de wens om de Oosterschelde te passeren. Wij zien de pilot als een proef die we op termijn ook willen inzetten voor de Stormvloedkering.”

Laad meer Zeeland
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Ritthem – Tegen viaduct gereden

Een 24-jarige automobilist uit Vlissingen raakte zondag 17 juni 2018 rond 04u45 op de Euro…