Home Economie Nederlandse MKB-er komt het moeilijkst aan geld

Nederlandse MKB-er komt het moeilijkst aan geld

Van alle kleine en middelgrote bedrijven in de eurozone hebben Nederlandse MKB-ers veruit de meeste moeite om aan een financiering te komen. De financieringskloof, het gat tussen de vraag naar bedrijfsfinancieringen en het aanbod van bancair krediet, is nergens zo groot als  in ons land. Dat blijkt uit onderzoek van kredietverzekeraar Euler Hermes.

De financieringskloof voor het MKB in de eurozone verminderde van 6% van het bbp in 2015 tot 3% van het bbp in 2018. Daarmee is een gat van €400 miljard overbrugd. Johan Geeroms, Hoofd Risk Underwriting Euler Hermes Nederland: “In Nederland is het gat nog onverminderd groot. Als je kijkt naar de top 3 van landen met de grootste tekorten dan steekt ons land er met kop en schouders bovenuit. Onze onderzoekers becijferden het tekort aan bancair krediet in Nederland op 22% van het bbp, nummer 2 is België met 14% en nummer drie Frankrijk met 9%.”

Lagere groei
Geeroms waarschuwt dat een aanhoudende bankfinancieringskloof voor MKB-bedrijven leidt tot lagere investeringsgroei. “Uiteindelijk betekent dat een rem op de algehele economische groei in de toekomst.” De redenen waarom Nederlandse bedrijven zoveel moeilijker aan een financiering kunnen komen zijn divers.

Geeroms: “Nederlandse bedrijven financieren in vergelijking met bijvoorbeeld Duitsland traditioneel veel van hun activiteiten met vreemd vermogen. Dit levert belastingvoordelen op. Maar banken zijn sinds de financiële crisis veel strenger bij het toekennen van krediet. Dat drijft de spanning tussen vraag en aanbod op. De Nederlandse economie draait bovengemiddeld goed. De vraag naar kapitaal is groot. Veel bedrijven MKB-bedrijven hebben de grootste moeite om aan geld te komen. Het tekort aan financieringen is een stok die tussen de wielen van de economie wordt gestoken”, aldus Geeroms.

Weinig keus
Veel keus hebben de bedrijven in Nederland niet. “De kredietvoorziening in Nederland voor 90% in handen is van een paar grootbanken. In de omliggende landen zoals Duitsland is de concurrentie groter en zijn er meer alternatieven voor ondernemers om aan een lening te komen.” 

Hart van de economie
Het MKB is van cruciaal belang voor Europa. Zij vertegenwoordigen meer dan 99% van alle Europese niet-financiële ondernemingen en hebben meer dan 90 miljoen mensen in dienst, goed voor bijna 70% van de totale werkgelegenheid in de niet-financiële sector van de EU-28. Ze genereren ook bijna 60% van de totale bruto toegevoegde waarde.

Laad meer Economie
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Wereld betaalt sneller, Nederland langzamer

Wereldwijd worden facturen iets sneller betaald. Dat geldt niet voor Nederland. Ons land l…