Home Economie Europese ondernemers roepen Britse premier May op tot actie

Europese ondernemers roepen Britse premier May op tot actie

In een onderhoud met de Britse premier Theresa May hebben Europese ondernemersorganisaties, waaronder VNO-NCW en MKB-Nederland, vandaag benadrukt dat er snel meer duidelijkheid moet komen over de toekomstige handelsrelatie met het VK. De Europese ondernemersorganisaties, verenigd in Business Europe, bezochten de Britse premier op haar uitnodiging.

Met vuur spelen!
Cees Oudshoorn, directeur van VNO-NCW en MKB-Nederland: “We hebben aangegeven dat het Verenigd Koninkrijk met vuur speelt. Alleen Nederland heeft al voor meer dan 170 miljard euro aan investeringen in het VK en de export naar het VK zorgt hier voor zo’n 200.000 banen. Ook in het VK zal er zeer grote schade zijn. De potentiële impact van een harde Brexit is dan ook gigantisch en Nederlandse ondernemers maken zich zorgen over het gebrek aan voortgang. De Britse regering moet vanaf nu snel concrete stappen zetten en de EU moet hier constructief naar kijken om te voorkomen dat we ons met zijn allen van de spreekwoordelijke klif storten.”

Voorjaar 2018 helderheid
Volgens de Europese ondernemers moet er in maart 2018, dus ongeveer 1 jaar voor het vertrek van het VK uit de EU, duidelijkheid zijn over de toekomstige handelsrelatie. ‘Anders kunnen ondernemers en bijvoorbeeld douanediensten zich niet voorbereiden.’ Wat Business Europe betreft blijft de handelsrelatie gedurende een overgangsfase na maart 2019 zo dicht mogelijk bij de huidige handelsrelatie, met één interne markt, eigenlijk een status quo dus. In de jaren daarna kan dan een definitief handelsakkoord worden uit onderhandeld en in werking treden. Zo krijgen ondernemers maar 1 keer te maken met veranderingen en wordt de schade van Brexit zoveel mogelijk beperkt.’

Eerlijk speelveld in de toekomst
Cees Oudshoorn: “Ook in de toekomstige handelsrelatie, dus na de overgangsfase, moet er wat ons betreft een bijzondere band blijven tussen het VK en de EU die zo dicht mogelijk blijft bij wat we nu samen hebben opgebouwd. Zo kunnen we, als grootste handelsblok in de wereld, samen zorgen voor hoge standaarden als het gaat om bijvoorbeeld milieu. Belangrijk is ook dat sprake blijft van een eerlijk speelveld op de Britse markt. Juist voor NL is dit van groot belang en we hebben hier dan ook extra aandacht voor gevraagd bij de Britse premier.”

December 
De volgende stap is nu de Europese Top in December waar een akkoord moet worden gesloten tussen de EU en het VK over onder meer de financiële afwikkeling en de wederzijdse rechten van burgers. Pas als dat geregeld is kunnen de handelsbesprekingen over de toekomstige relatie beginnen.

Laad meer Economie
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Kabinet kondigt compensatieregeling voor gedupeerde ondernemers aan

Er komt een gerichte compensatieregeling voor ondernemers die in de periode 2014-2016 gedu…