Home Economie Productie industrie ruim 5 procent hoger in september

Productie industrie ruim 5 procent hoger in september

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in september 5,2 procent hoger dan in september 2016, maakt het CBS bekend. De stijging is groter dan een maand eerder. Al twee jaar produceert de industrie meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De productie van de transportmiddelen- en de elektrische-apparatenindustrie groeide het sterkst.

Productie transportmiddelen- en elektrische-apparatenindustrie groeit het sterkst

De transportmiddelen- en de elektrische-apparatenindustrie produceerden in september 15,5 procent meer dan in september 2016. Ook de productie van de machine-, de metaalproducten-, de farmaceutische en de rubber- en kunststofindustrie groeide sterker dan gemiddeld binnen de industrie.

Hoogste productie ooit

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van augustus op september 2017 steeg de productie met 1,4 procent. Daarmee is de productie op het hoogste niveau ooit uitgekomen.

De voor seizoeneffecten gecorrigeerde productie fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Sinds medio 2014 is er sprake van een stijgende trend van de industriële productie.

Producentenvertrouwen verandert nauwelijks

Het producentenvertrouwen veranderde in oktober nauwelijks en blijft ruim boven het gemiddelde producentenvertrouwen van de afgelopen 20 jaar liggen.

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het vertrouwen van de Duitse industriële producenten bereikte in oktober opnieuw een record. De Duitse producenten waren vooral positiever over de huidige bedrijvigheid. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie was in september 4,3 procent hoger dan een jaar eerder.

Laad meer Economie
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Kabinet kondigt compensatieregeling voor gedupeerde ondernemers aan

Er komt een gerichte compensatieregeling voor ondernemers die in de periode 2014-2016 gedu…