Home Economie Bedrijven zien investeringsklimaat in Rusland verbeteren

Bedrijven zien investeringsklimaat in Rusland verbeteren

Buitenlandse ondernemingen zien het investeringsklimaat in Rusland langzaam verbeteren. De bedrijven vinden dat de verbetering van de randvoorwaarden het steeds aantrekkelijker maakt om in het land te investeren. Het tempo van die verbetering kan volgens buitenlandse investeerders echter omhoog.

Uit onderzoek van KPMG naar de ervaringen van buitenlandse investeerders in Rusland blijkt dat ruim 60% van de onderzochte bedrijven vindt dat het investeringsklimaat in Rusland vooruit gaat. De ondernemingen vinden echter dat een aantal harde en zachte factoren moet verbeteren om investeringen in het land aantrekkelijker te maken.

Meer dan de helft van de bedrijven maakt zich zorgen om de zachte factoren, zoals de bereidheid en het vermogen van de lokale autoriteiten om die ondersteuning te bieden die de ondernemingen daadwerkelijk nodig hebben. Daarnaast heeft een meerderheid van de bedrijven twijfels als het gaat om de harde factoren, zoals de fysieke infrastructuur, het arbeidspotentieel en de sociale infrastructuur.

Bijna 70% van de onderzochte ondernemingen maakt zich zorgen om de kwaliteit van de openbare voorzieningen, het weggennetwerk en de eigendomsstaat van de grond. En ook de beperkte beschikbaarheid van mensen die de Engelse taal beheersen, het gebrek aan technisch geschoolde werknemers en het opleidingsprogramma van studenten baart de onderzochte bedrijven zorgen. Voorts vormt het gebrek aan hotels, woningen en jeugdonderwijs een drempel om in Rusland te investeren.

“De aantrekkelijkheid om te investeren verschilt aanzienlijk tussen de diverse regio’s in Rusland”, constateert Ewout Michels, partner bij KPMG en voorzitter van de Russia Practice in Nederland. Michels: “De wijze waarop de bedrijven aankijken tegen het investeringsklimaat hangt echter erg af van de inspanningen die de autoriteiten zich getroosten om het buitenlandse investeerders naar de zin te maken. Regio’s die weinig belang hechten aan het verbeteren van een aantal randvoorwaarden, zullen er niet in slagen bedrijven ervan te overtuigen dat ze in de betreffende regio moeten investeren.”

Het huidige onderzoek volgt op eerder onderzoek dat KPMG verrichtte naar het investeringsklimaat in Rusland en haar diverse regio’s. Uit dit onderzoek dat drie jaar geleden plaatsvond, bleek dat buitenlandse investeerders grote waarde hechten aan de zogenoemde zachte factoren.

Michels: “Destijds leek het bijna ondenkbaar dat Russische regio’s met elkaar zouden concurreren om buitenlandse investeringen aan te trekken. Vandaag de dag is echter wel degelijk sprake van concurrentie. Veel regio’s hebben een strategie ontwikkeld en procedures opgezet om investeerders aan te trekken en zijn dan ook actief op zoek naar manieren om met potentiële investeerders in contact te komen. Nederlandse bedrijven die de Russische markt willen betreden dienen zich hiervan bewust te zijn en er waar mogelijk gebruik van te maken.

Toch blijft waakzaamheid geboden. Hoewel er de afgelopen jaren veel gebeurd om het investeringsklimaat te verbeteren, zal de regio aandacht moeten blijven besteden aan het verminderen van de bureaucratische procedures en het reduceren van overlappende en conflicterende wet- en regelgeving. Daarnaast blijven investeringen in de infrastructuur noodzakelijk.”

Laad meer Economie

Geef een reactie

Bekijk ook

Wereld betaalt sneller, Nederland langzamer

Wereldwijd worden facturen iets sneller betaald. Dat geldt niet voor Nederland. Ons land l…