Home Utrecht Twaalf en achttien jaar cel geëist voor betrokkenheid bij liquidatie De Meern

Twaalf en achttien jaar cel geëist voor betrokkenheid bij liquidatie De Meern

Waarom Aziz Anzi op 19 september 2015 in zijn auto op een carpoolplaats in De Meern is doodgeschoten, is niet duidelijk geworden uit het onderzoek. Dat de twee mannen, die vandaag voor de rechter stonden, betrokken waren bij de liquidatie vindt het Openbaar Ministerie wel bewezen. De officier eiste vandaag celstraffen tegen de twee van twaalf en achttien jaar.

Hoewel de twee verdachten, van 31 en 27 jaar, zwijgen, heeft het uitgebreide onderzoek van de politie veel aan het licht gebracht. De telefoons van het slachtoffer en de verdachten, waaronder een PGP, zijn onderzocht, alsmede het baken dat onder de auto van het slachtoffer was geplaatst. Daarnaast zijn er veel verklaringen in het dossier en camerabeelden en is er onderzoek gedaan naar een DNA-mengprofiel op het baken.

Uit dit alles ontstaat het beeld dat de twee verdachten het vertrouwen hebben gewonnen van het slachtoffer, het baken eerst in hun bezit hebben gehad, dit op 3 september 2015 in Leiderdorp onder de auto hebben geplaatst en hebben gezorgd dat het werd opgeladen toen dit nodig was. Het DNA-spoor dat op het baken is gevonden, is met grote waarschijnlijkheid van de 31-jarige verdachte. Dit opladen gebeurde op adressen die aan de verdachten te linken zijn. Daarnaast hebben ze in de maand voor de liquidatie zo’n twaalf keer ontmoetingen gehad met het slachtoffer, de laatste keer op de fatale 19 september in De Meern.

Op de avond van de moord gaf het baken aan dat het slachtoffer om ongeveer 21.43 uur de parkeerplaats opreed. Enkele minuten later reed de Mercedes met daarin twee mannen de parkeerplaats op. Deze auto reed langzaam, zoekend leek het, en de auto werd in de vluchtstand neergezet. Een persoon stapte uit aan de passagierszijde, liep op de auto van het slachtoffer af, loste een groot aantal schoten en om 21.49 reed de Mercedes met zeer hoge snelheid weg. Het slachtoffer was met 14 kogels geraakt. Alles wees op een voorbereide aanslag op zijn leven. Na de liquidatie vielen de telefoons stil en werd er ook niet meer ingelogd op het baken.

De officier van justitie vond bewezen dat de beide mannen opzet op de dood van Aziz Anzi hadden. Dankzij het baken wisten ze precies waar het slachtoffer zich bevond. Door met hem af te spreken, wisten ze ook dat hij in de auto zou blijven wachten. De 27-jarige verdachte had een grotere rol en wordt medeplegen aan de moord verweten. Hij legde de contacten, hij maakte de afspraken en stuurde de medeverdachte aan. De 31-jarige medeverdachte had een meer ondergeschikte rol: hij bestuurde de auto, hij plaatste het baken maar maakte niet de afspraken. Hij wordt gezien als medeplichtige. Hoewel het slachtoffer zich bewoog in het criminele milieu en conflicten had, “is iemands levenswandel geen reden om lichter te denken over een levensdelict”, aldus de officier van justitie. Er is een leven weggenomen, nabestaanden moeten hem missen en veel mensen zijn geconfronteerd met deze moord op de carpoolplaats. Tegen de 27-jarige verdachte eiste de officier van justitie een gevangenisstraf van achttien jaar; tegen de 31-jarige medeverdachte twaalf jaar.

Laad meer Utrecht
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Vermist – Lavey Lisa Houteveen

Lavey is op maandagmiddag 18 juni 2018 van school vertrokken. Zij zou 15.30 uur terug naar…