Home Utrecht Nieuwegein Geneesmiddelenrobot dringt verspilling dure medicijnen fors terug

Geneesmiddelenrobot dringt verspilling dure medicijnen fors terug

De Klinische Farmacie van het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht/Nieuwegein heeft een unieke uitvoering van de I.V. Station robot laten ontwikkelen die de verspilling van dure biologische geneesmiddelen fors terugdringt. De robot maakt de medicijnen klaar en bewaakt het verstrijken van de houdbaarheidsdatum na opening van een flacon. De gangbare procedure in ziekenhuizen is dat restanten aan het eind van de dag uit voorzorg moeten worden weggegooid. Met de robot zijn biologische geneesmiddelen langer bruikbaar. Ook is op initiatief van het St. Antonius de functie van de robot uitgebreid, zodat de robotarm kan zwenken. Biologische medicijnen bestaan uit eiwitten die, als ze hard geschud worden, kapot gaan. Een zorgvuldige bereidingswijze is belangrijk om een optimale werking te garanderen. Deze toepassing van de I.V. Station robot is wetenschappelijk onderzocht en gevalideerd. De bevindingen zijn gepubliceerd in het tijdschrift MAbs.

Minder verspilling, kosten besparend
“Biologische geneesmiddelen kosten vaak duizenden euro’s per jaar per patiënt. We zijn als St. Antonius Ziekenhuis daarom op zoek gegaan naar een manier om de verspilling van deze dure geneesmiddelen tegen te gaan en minder weg te gooien. De verwachting is dat we als ziekenhuis met deze geneesmiddelenrobot jaarlijks ongeveer 75.000 euro kunnen besparen”, zegt dr. Ewoudt van de Garde, ziekenhuisapotheker in het St. Antonius Ziekenhuis. Voorheen werd een aangebroken flesje uit voorzorg weggegooid, omdat een waterdicht registratie- en bewaarsysteem ontbrak. Dit terwijl biologische geneesmiddelen vaak langer houdbaar zijn, variërend van een paar uur tot een maand. Voortaan registreert de I.V.. Station robot dit proces. De robot maakt van elke flacon een foto en labelt er een unieke barcode aan. Als er zich een dag later een volgende patiënt meldt, maakt de robot eerst het restant op. Bij het restantenbeheer voorkomt de robot dat geneesmiddelen verwisseld kunnen worden. Ook zorgt de robot ervoor dat de medicijnen steriel blijven. 

Robot St. Antonius wetenschappelijk getest
De originele I.V. Station robot wordt in meer dan dertig andere ziekenhuizen in de wereld gebruikt. Daar is de robot alleen toegerust om grove schudbewegingen bij de medicatiebereiding te maken. Bij het prepareren van biologische medicijnen kan door schudden het eiwit in het geneesmiddel beschadigd raken, wat de werking beïnvloedt. Op initiatief van het St. Antonius Ziekenhuis is de robot door de fabrikant uitgebreid met zeer innovatieve extra functies. De robot die in het St. Antonius in gebruik is genomen, kan nu ook zwenken. In een laboratorium in Basel zijn door het St. Antonius wetenschappelijke testen uitgevoerd waarbij is gekeken naar de mate van samenklontering bij verschillende manieren van klaarmaken. De conclusie is dat de robot absoluut veilig en secuur werkt. Het poeder lost volledig volgens het geldende protocol op. Handmatige bereiding geeft meer kans op een afwijkend preparaat. De bevindingen van dit onderzoek zijn gepubliceerd in het januari/februari nummer van 2013 in het gerenommeerde tijdschrift MAbs. 

Niet schuimen of klonteren
Biologische geneesmiddelen worden in de klinische apotheek klaargemaakt. De dosering wordt per individuele patiënt nauwkeurig bepaald. De meeste biologische geneesmiddelen worden in poedervorm aangeleverd. In de cleanroom van de apotheek wordt er water aan toegevoegd. Tijdens het oplossen mag de vloeistof niet schuimen. Ook mag er geen poeder aan de wand van de flacon blijven kleven. Het is van belang dat het geneesmiddel na het zwenken nog vijf minuten blijft staan voor het in een injectiespuit rustig wordt opgetrokken. De robot zal dit tijdstip tot op de seconde handhaven.

Werking biologische medicijnen
Biologische medicijnen zoals infliximab, trastuzumab of bevacizumab worden voorgeschreven bij verschillende vormen van kanker, reuma, multiple sclerose en de ziekte van Crohn. Ze worden via een infuus bij een patiënt toegediend, omdat ze dan direct in de bloedbaan terechtkomen en in het lichaam hun werk kunnen doen. Deze geneesmiddelen zijn opgebouwd uit eiwitten die zich aan cellen hechten. Zo kunnen ze bijvoorbeeld de groei van een tumorcel afremmen of het ontstaan van een ontsteking aan de gewrichten blokkeren. Een ziekte kan zo onder controle worden gehouden.

Laad meer Nieuwegein

Geef een antwoord

Bekijk ook

Amersfoort – Politie zoekt getuigen poging gewelddadige beroving

Een 22-jarkige man raakte vrijdag 11 maart rond 13:40 betrokken bij een incident nabij Ame…